Cele șapte vârfuri

Galerie foto: cele mai înalte vârfuri montane de pe fiecare continent.

Asia – vârful Everest (8.848 metri)

Vârful Everest, cel mai înalt punct de pe Pământ (8848 metri deasupra nivelului mării), și-a primit numele în onoarea topografului britanic Sir George Everest. În nepaleză numele muntelui este Sagarmāthā (Mama Oceanului), iar în Tibet este cunoscut sub numele de Chomolungma (Mama Universului). În cazul în care doriți, puteți să vedeți aici o scurtă și foarte frumoasă filmare.

America de Sud – Aconcagua (6.962 metri)

Aconcagua (Cerro Aconcagua) se găsește în Argentina și este simultan cel mai înalt munte din ambele Americi, cel mai înalt munte din emisfera sudică și cel mai înalt munte din afara Asiei.

America de Nord – muntele Denali (6.194 metri)

Muntele Denali (sau McKinley, cum mai este denumit în onoarea celui de-al 25-lea președinte al SUA) este cel mai înalt munte din Statele Unite ale Americii, fiind și cel mai înalt pisc din America de Nord. Se găsește în statul american Alaska, în Parcul Național Denali.

Africa – Kilimanjaro (5.895 metri)

Vârful Uhuru Peak din masivul Kilimanjaro este cel mai înalt vârf din Africa. În anul 1987 masivul Kilimanjaro a fost declarat monument al naturii sub protecția UNESCO.

Europa – muntele Elbrus (5.642 metri)

Muntele Elbrus este un vulcan stins care are două vârfuri “Vârful de est” ( 5.642 m) și “Vârful de vest” ( 5.621 m), ambele acoperite de ghețari. Elbrus este considerat de majoritatea geografilor cel mai înalt munte din Europa, însă, deoarece se află chiar la granița dintre Europa și Asia, unii geografi consideră că Montblancul (4.810 metri) cel mai înalt munte al continentului.

Antarctica – masivul Vinson (4.892 metri)

Masivul Vinson, care după alte măsurători are 5.140 m deasupra nivelului mării, a fost descoperit în anul 1957, de echipajul unui avion militar american Prima escaladare a lui a fost făcută pe 17 decembrie 1966, de o expediție a clubului alpin american, finanțată de National Geographic Society și sprijinită de marina americană.

Oceania (Australia) – muntele Puncak Jaya (4884 metri)

Puncak Jaya (Vârful izbândei), numit și Piramida Carstensz, se găsește în partea de vest a insulei Papua, fiind în același timp și cel mai înalt munte de pe o insulă. Se află în apropiere de mina Grasberg, una dintre cele mai mari mine de aur din lume. Cel mai înalt munte din partea continentală a Australiei este Kosciuszko (2.228 metri).

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu