Bed Peace: John Lennon & Yoko Ono

Un documentar cât un crâmpei de istorie.

În 1969, în timpul războiului din Vietnam, John Lennon și Yoko Ono au organizat două acțiuni pacifiste inedite cunoscute sub numele de Bed-In. Pe scurt: conștienți de faptul că presa se va repezi să afle cât mai multe lucruri despre căsătoria lor (care a avut loc pe 20 martie 1969), au decis să folosească acest prilej pentru a milita împotriva războiului. Și astfel, între 25 și 31 de martie, și-au petrecut întreaga “lună de miere” în patul unui hotel din Amsterdam, invitând jurnaliștii să îi vadă. Firește, presa a crezut că va avea parte de scene fiebinți. Însă, în loc de acestea, au vorbit jurnaliștilor despre pace. Două luni mai târziu, aveau să repete scenariul în Montreal. Acest al doilea Bed-In, filmat de către Nic Knowland, a fost făcut disponibil online, pe youtube, de către Yoko Ono.

În 1969, John şi cu mine eram atât de naivi încât credeam că Bed-In ar putea ajuta la schimbarea lumii. Ei bine, ar fi putut. Dar atunci, noi nu am ştiut asta. A fost totuși bine că l-am filmat. Filmul este puternic acum. Ceea ce am spus atunci, am fi putut spune și acum. De fapt, există lucruri pe care le-am spus în film, care ar putea da curaj şi inspiraţie activiştilor de astăzi. Mult noroc pentru noi, toţi.

Să ne amintim războiul se termină dacă dorim. Este după cum spunem noi, si nu după cum spune oricine altcineva. John ar fi vrut să spun asta.
Cu dragoste, Yoko

Yoko Ono Lennon
Londra, Marea Britanie
August 2011

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu