Prima zi la NexT 2011: seminarii, filme si party

1. Seminarii de regie și critică

Cea de-a doua zi de NexT  începe, la ora 10:00, cu seminarul de regie al cărui invitat este Marian Crișan și va continua cu prezentarea Media Desk și seminarul de critică, de la ora 14:00. Seria seminariilor NexT 2011 este centrată în special pe critica de film, iar mâine invitații străini și români vor vorbi despre canalele clasice versus new media în abordarea criticii de film. Seminariile NexT, prezentate de JTI și recomandate de Decât o Revistă, se desfășoară la Mansarda Cărturești, iar accesul este liber.

2. Programe de scurt și mediu metraj

La cinema Scala continuă competiția festivalului cu două programe de scurt și mediu metraj din selecția realizată de criticul de film Andrei Gorzo și co-selecționera lui din acest an, Irina Trocan. Printre filmele care vor fi proiectate se numără și scurtmetrajele românești Strung Love (r. Victor Dragomir) și Apele Tac (r. Anca Miruna Lăzărescu), acesta din urmă fiind selecționat anul acesta la Berlinale. Din cele două programe de competiție care sunt proiectate la Cinema Scala va face parte și mult premiatul scurtmetraj Baby (r. Daniel Mulloy, UK , 2010), câștigător al Premiului pentru cel mai bun scurtmetraj la BIFA, Festivalul Internațional de Film din Edinburgh și Corona Cork Film Festival.  Ca în fiecare an, regizorii și sound-designerii care luptă pentru Trofeul NexT vor susține după fiecare proiecție o sesiune de întrebări și răspunsuri.

La cea de-a doua locație a festivalului, Cinema Elvira Popescu spectatorii vor putea să vadă joi în reluare primul program de competiție. Cel de-a doilea calup din mult-așteptatul program Short Matters!, dedicat filmelor nominalizate la Premiul Academiei Europene de Film (EFA) pentru Cel mai bun film de scurtmetraj în 2010 va începe de la ora 18:30 și va fi urmat de un program în premieră anul acesta la NexT. De la ora 20:30 publicul este invitat la Necenzurat, o proiecție îndrăzneață cu filme pentru cei lipsiți de inhibiții. La programul Necenzurat accesul persoanelor sub 18 ani este interzis.

Pentru că la fiecare ediție NexT dorește să își surprindă publicului, programul de suflet al festivalului se mută din sala de cinema în centrele studențesti. Astfel, proiecția specială Cristi&Otto: Filme de Cristian Nemescu și Andrei Toncu îi așteaptă pe studenți și nu numai la Academia de Studii Economice, Clădirea Ion Angelescu, Amfiteatrul 1, parter cu  filme realizate de cei doi cineaști. Accesul la acest program care va cuprinde filmele Kitschitoarele. 2 FM (r. Cristian Nemescu,), Mihai și Cristina (r. Cristian Nemescu, sound-design Andrei Toncu), Poveste la scara C (r. Cristian Nemescu, sound recording Andrei Toncu), Lampa cu căciulă (r. Radu Jude, sound design Andrei Toncu), și Alinuța (r. Matei Branea, sound design Andrei Toncu) este liber.

3. Petrecere marca NexT

Cea de-a doua zi de festival se va încheia cu o petrecere marca NexT în clubul Coyote Cafe,  cu un happening Pericol. Pericol este un colaj video construit muzical. Sau, altfel spus, o muzica facută din fragmente audio-vizuale capturate si selectate din lumea multicolora a micului ecran. Elementele muzicale sunt desfășurate și controlate live, împreună cu elementele video, de către Matze (Cristian Stanciu) si Rolf (Rolf Ono).  Secvențe din filmele din competiția NexT 2011 vor face parte din mash up-ul audio-video realizat de Pericol. Accesul la petrecerea care va începe de la ora 23:30 se face pe bază de bilet, ce poate fi cumpărat de la Cinema Scala și Cinema Elvira Popescu sau de pe ticketfan.ro.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu