Culori în camp electric la Conacul Otetelișanu

Un eveniment pentru iubitorii de frumos.

Fundația “Domeniul Otetelișanu”, în parteneriat cu Galeria Danaart și Arts United, anunță tabăra de pictură “În câmp electric”, proiect în cadrul unui program de rezidențe pentru lumea artistică și industriile creative, derulat la Conacul Otetelișanu. Evenimentul, organizat cu sprijinul Caran D’Ache România și al revistei WebCultura, se va desfășura în perioada 22-30 septembrie, la Conacul Otetelișanu din Benești, un sat aflat la 40 de kilometri de Craiova.

[citat]O echipă de zece.[/citat]

Zece artiști sunt invitați să imagineze povești în casele în care desena, cândva, Constantin Lecca, artistul care-și adjudeca, pe la 1800, meritul de a fi fost primul de pe aceste meleaguri care îndrăznea să picteze icoane în stil occidental sau primul care, alături de boierii Otetelișeni, să fi tipărit reviste și cărți la Craiova. Istoriile vor căpăta culori și sensuri contemporane, în viziuni cu mesaj – deși arta flirtează de ani buni cu nihilismul -, sau în linii ce inspirate de frumos – deși nu mai e clar unde se sfârșește misiunea lor estetică.

[citat]Deschizători de drumuri.[/citat]

În casa Otetelișenilor de la Benești s-a născut Petrache Poenaru, membru titular al Academiei Române, fondatorul colegiilor naționale din București și Craiova. Probabil că cei mai mulți îl cunosc, însă, mai degrabă drept inventatorul tocului cu rezervor, brevetat la Paris și Viena în 1827, sub complicatul nume de “condeiul portăreț alimentându-se el însuși cu cerneală”.

[citat]Tradiție de excelență.[/citat]

Păstrând tradiția deschizătorilor de drumuri, la Benești se va testa acum brevetul unui desenator. Pictorii invitați în casa Otetelișenilor vor folosi, în premieră, culorile Caran d’Ache, faimoasa linie profesională elvețiană aleasă să poarte mai departe faima caricaturistului francez care, alături de Emile Zola, uimea lumea pe la 1900. Un anume Arnold Schweitzer a împrumutat, în 1915, acest pseudonim celebru, Caran d’Ache, pentru a fonda la Geneva casa elvețiană de excelență pentru instrumente de scris și culori profesionale. Tot el a inventat un creion special de desen, brevetat cu numele companiei, obiect care între timp a căpătat recunoaștere internațională.

[citat]Spiritul vremurilor.[/citat]

În nuanțe cu atâta istorie poate ar putea găsi noi sensuri căsuța albă a boierilor olteni, pierdută acum printre frasinii care însoțesc un drum gălbior ce duce spre biserică.

Conacul-OtetelisanuO culă boierească uneori senină, în amintirea vremurilor în care Otetelișenii se mândreau cu primele școli ridicate în Oltenia, sau întunecată de zarva zilelor în care însuși Tudor Vladimirescu trecea pe aici, în bubuit de flinte și în ropotul zecilor de panduri călări, pentru a le tăia capetele jefuitorilor.

O parte dintre lucrările realizate în cadrul acestui program vor fi incluse în Colecția Otetelișanu, tablourile urmând să fie expuse în cadrul unui eveniment unic, care va avea loc la Galeria Odeon din București.

[citat]În stil clasic.[/citat]

Promotor al culturii și al evenimentelor de înaltă ținută, Fundația “Domeniul Otetelișanu” susține un amplu program de rezidențe culturale la Conacul de la Benești. În această serie, a găzduit anul acesta mai multe evenimente de anvergură, printre care colocviul pentru excelență în presă – organizat cu sprijinul Institutului Polonez, workshop-uri pentru film documentar, sub îndrumarea regizorilor Copel Moscu și Napoleon Helmis, sau rezidențe de etnografie, care s-au bucurat de sprijinul mai multor misiuni diplomatice la București.

Domeniul-Otetelisanu

Tabăra de pictură “În câmp electric”, la care au fost invitați zece pictori în ascensiune din România și Franța, va închide acest sezon al burselor de creație, care va fi reluat după câteva săptămâni de vacanță. Programele destinate industriilor creative sunt derulate pentru duce mai departe faima boierilor care au pornit din aceste locuri pentru a-și continua destinul de deschizători de drumuri, iluminați și filantropi. De numele lor se leagă primele piese de teatru și de operetă în limba română, primele tipărituri din Oltenia, primele școli cu predare în limba română, decizii politice cruciale și… de ce nu, amintirea celor mai faimoase baluri, organizate la București, pe la 1900, în cel mai elegant stil parizian.

Artiștii care participă la tabăra de pictură “În câmp electric”

1. Franz Galo – născut în Amsterdam, a absolvit Universitatea de Arte din Paris și apoi și-a exersat talentul experimentând diferite medii și diferite tehnici, de la desen și pictură, la fotografie și film. În septembrie 2013 s-a mutat la București, unde a avut mai multe expoziții personale sau colective, păstrând, în paralel, legăturile cu mediul artistic francez. A fost premiat în 2013, la Festivalul Internațional de Scurtmetraj din Pontault Combault.
2. Eugen Vasile Iovan – Este Absovent al Universității de Artă din București, Facultatea de Arte decorative și design, profilul “Arte plastice decorative”. Membru al Uniunii Artiștilor Plastici, a avut, începând din 1994, nenumărate expoziții personale și de grup, în principalele galerii din România.
3. Adrian Preda – Masterand al Universității de Artă din București, a expus în principalele galerii din Capitală, de la H’art Gallery și Atelier 35, la Centrul de Artă Contemporană și Muzeul de Artă Contemporană din București.
4. Andreea Rus – Este din 2010 doctor în arte vizuale, titlu obținut la Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca. A avut peste o sută de expoziții personale în România, și a participat în nenumărate expoziții colective internaționale, printre care și Trienala Internaţională de Pictură ‘Rombul de Argint’, Polonia. Lucrările ei au fost distinse cu nenumărate premii și este autorul mai multor lucrări științifice. Din 2007 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Cluj.
5. Angela Szabo – Absolventă a Facultății de Arte Plastice și Decorative Universitatea de Vest, are în palmares peste o sută de expoziții individuale sau colective de pictură, ceramică pictată sau tapiserie. Are peste 300 de lucrări în colecții private din S.U.A., Brazilia, Noua Caledonie, Japonia, Australia, Germania, Austria, Franța, Marea Britanie, Egipt, Ungaria și România. Este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din Bihor
6. Adriana Vasile – Absolventă a Universității de Arte “Nicolae Grigorescu” din București, Facultatea de arte plastice, a studiat și foto-video, tehnici de prelucrare a imaginii, compoziție și imagistică sau procesarea computerizată a imaginii artistice software. A fost expusă în diverse galerii bucureștene, printre care „Salonul Arte”, galeria „Centrul Artelor Vizuale” sau la Sediul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România, „Elie Wiesel”.
7. Dominic Petru Vârtosu – este masterand în pictură al Facultății de Arte Plastice, Universitatea Naţională de Arte, și a urmat, în perioada 2011 – 2012, Programul de studii Erasmus, master în pictură, în Leipzig, Germania. A fost expus în nenumărate galerii și muzee din țară, dar și în spații expoziționale din Germania.
8. Antoaneta Zoltan – A absolvit Universitatea Naționala de Arte din București, Facultatea de Arte Decorative și Design, Secția Scenografie Teatru și Film. A avut expoziții în Franțași Spania, a participat în mai multe expoziții colective în București și în țară, la Muzeul de Artă din Constanța sau la Festivalul de Marionete din Galați.
9. Maria Delia Orman – Este absolventă a cursurilor de Masterat ale „Universității Naționale de Arte” din București. A participat la Trienala de Gravură din Chamalieres, Franța, dar și la expoziții de mosaic din Berlin sau Roma. A obținut bursa penrru studii Kultur Kontact Summer Academy la Salzburg sau o bursă Erasmus la Accademia di Belle Arti din Roma, dar și o bursă pentru design de tricouri sau un trofeu la un concurs de grafitti.
10. Daniela Zbarcea – Este absolventă a Universității de Arte George Enescu din Iaşi, Facultatea de Arte Plastice, Decorative şi Design. Daniela este restaurator de opere de artă, pictor, coordonator artistic la DanaArt Gallery și profesor de Educaţie Plastică. A participat la expoziții de grup găzduite de cele mai importante galerii bucureștene și are în palmares șase expoziții personale, găzduite de Galeria Odeon, de Foaierul Operei Române din București sau de Art Jazz Club din Capitală.

Franz-Galo

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu