7 lucruri mai puțin știute despre… Maria

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

Știați că…

1. Teoretic, fiecare utilizator de Facebook din România are în lista de prieteni cel puțin o persoană numită Maria. Și chiar mai mult: potrivit statisticilor, utilizatorul mediu de Facebook din România are în lista sa de prieteni nouă persoane numite Maria și două persoane numite Mariana. Fapt explicabil dacă stăm să ne gândim că un utilizator de Facebook are, în medie, 150 de prieteni și că…

2. în România, o persoană din 14 se numește Maria. Mai exact, dintr-o populația de aproximativ 20 de milioane de locuitori, aproape 1,4 milioane de persoane poartă numele de Maria, peste 270.000 se numesc Mariana, aproape 51.600 de persoane se numesc Marinela, peste 31.000 – Mioara, mai mult de 25.000 – Marina, tot peste 25.000 – Marilena și aproape 11.000 – Mărioara.

3. Numele Maria provine din ebraicul Miriam, sau aramaicul Mariam. Semnificația numelui nu a fost stabilită cu certitudine, dar se crede că la originea sa ar sta egipteanul “mry” (îndrăgită) sau “mr” (dragoste, doamnă respectabilă sau doamnă îndrăgită).

4. Maria a fost un nume cunoscut în Europa chiar și înaintea răspândirii creștinismului, fiind varianta feminină a numelui roman bărbătesc Marius.

5. Potrivit tradiției populare, de Sfânta Maria Mare femeile nemăritate pot grăbi apariția pețitorilor dacă își ascund în sân câteva frunze de “năvalnic” și pun câteva flori proaspăt culese lângă candela aprinsă.

6. Și tot tradiția populară spune că aceia care se tund de Sfânta Maria Mare sau aceia care, dintr-un motiv sau altul, merg înapoi, vor fi loviți de ghinion.

7. În popor se spune că sărbătoarea de de Sfânta Maria Mare “trebuie ținută cu sufletul deschis” atât de către femeile care doresc o naștere mai ușoară și de acelea care doresc să se mărite mai curând, cât și de către toți cei care doresc vindecarea de o boală: dacă te vei ruga cu credință și încredere, ruga îți va fi ascultată.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu