Ziua Cucului

Pe 25 martie ar trebui să fim veseli. Și, mai ales, ar trebui să nu muncim. Cel puțin așa spune tradiția populară.

Și aceasta pentru că pe 25 martie este sărbătorită Buna Vestire, o sărbătoare cunoscută în popor și sub numele de Blagoveștenie sau de “Ziua Cucului”. De ce “Ziua Cucului”? Pentru că, se spune, în această zi cucul va cânta pentru întâia oară în an.

Potrivit tradițiilor populare, “cântecul cucului trebuie așteptat de oameni cu veselie, cu stomacul plin și cu buzunarele pline de bani, astfel vor putea beneficia de lucruri bune în anul ce va urma”. Și, la fel de important:

Să muncești de Buna Vestire este un păcat de neînchipuit. Cică dacă ar măcina unul mălai și din mălai ar face o mămăligă pe care ar arunca-o în apă, peștii care ar mânca din ea ar muri. Dacă ar pune mămăliga pe pomi, pomii n-ar rodi. Ouăle ouate în această zi nu sunt bune de clocit. Nici împerechere făcută între animale în această zi nu e bună”. (Irina Nicolau, Ghidul sărbătorilor românești)

Iată și alte câteva obiceiuri românești legate de Ziua Cucului:

cine se ceartă de Buna Vestire va avea necazuri mari tot anul;
dacă se va întâmpla să ne surprindă cântecul cucului posomorâți și cu stomacul gol, atunci e semn rău, se spune că “te-a spurcat cucul”, iar peste an lucrurile nu vor merge tocmai bine;
– flăcăii și fetele adresau următoarea întrebare: “Cucule voinicule/ Câți ani îmi vei da/ pân’ m-oi însura (mărita)?”. Tăcerea cucului aducea mare bucurie, deoarece echivala cu o căsătorie grabnică, în vreme ce cântatul cucului îi aducea la disperare, fiecare glas fiind socotit un an de așteptare;
– dacă un om auzea cucul din spatele lui, pe stomacul gol, era semn rău: “Cucu-n spate mi-a cântat/ și moartea m-a săgetat”. De asemenea, sătenii obișnuiau să numere de câte ori cânta cucul pentru a afla câți ani mai au de trăit;
– e bine să se pună pe pragul casei pâine, sare şi apă, ca hrană pentru îngeri;
– în unele zone, pentru a avea roade bogate în livezi, pomii se amenințau cu toporul și se stropeau cu țuica.
– gospodarii din Maramureș adună lucrurile de prisos de prin curți și le dau foc. Ritualul durează până după miezul nopții și este cunoscut sub numele “Noaptea focurilor”.

(surse: 1, 2, 3)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu