Cele mai vechi desene animate au fost create acum 30.000 de ani

♣ Afirmaţia aparține arheologului Marc Azema (Universitatea Toulouse – Le Mirail) şi artistului independent Florent Rivere care, în cadrul unui studiu publicat în revista ştiinţifică Antiquity, susţin că oamenii din epoca de piatră foloseau torţe pentru a crea un efect de animaţie cu ajutorul picturilor rupestre. “Artiştii din epoca de piatră au vrut să insufle viaţă în imaginile pe care le-au desenat. Majoritatea picturilor rupestre înfăţişează animale în mişcare”. Fără a fi luminate de o torţă, imaginile par a fi o succesiune de desene suprapuse, în care animalele au mai multe capete sau membre. Însă dacă se mişcă o torţă în dreptul lor, desenele par să se mişte în secvenţe. Priviți.

♣ Și, revenind în zilele noastre, citim în Gândul: “Vă e dor de Pif? “Eroul epocii de aur” va fi protagonistul unei expoziţii de la sala Dalles. Expoziţia “Pif în România: un erou al epocii de aur”, care retrasează istoria şi evoluţia celebrei publicaţii, va fi prezentată la Bucureşti, la sala Dalles, în perioada 20 iunie – 22 iulie, informează Institutul Cultural Român, unul dintre organizatorii evenimentului”.

Nu credeam să-nvăţ a muri vrodată;
Pururi tânăr, înfăşurat în manta-mi,
Ochii mei ’nălţam visători la steaua
Singurătăţii.

♣ Da, astăzi se împlinesc 123 de ani

Webcultura are nevoie de susținerea ta. Ne poți sprijini prin intermediul unui abonament lunar

sau prin intermediul unei donații.

Mulțumim.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu