23 de ani

13 – 15 iunie 1990.

În noaptea de 12 spre 13 iunie 1990, autoritățile au intervenit în forță pentru a împrăștia demonstranții aflați de 52 de zile în Piața Universității. Pe 13 iunie, patru garnituri de tren pline cu minerii conduși de liderul sindical Miron Cozma sosesc în București. Începea astfel mineriada din iunie 1990, “cea mai sângeroasă, cea mai brutală ca stil și anvergură dintre toate acțiunile minerilor”. Și apărea cuvântul “mineriadă”, cuvânt care, mai apoi, a fost folosit ca atare în mai toate limbile planetei.

Peste 1.000 de persoane au fost rănite și sute de oameni au fost arestați. Bilanțul oficial al morților a fost de șase, dintre care patru prin impuscare, însă asociatiile victimelor mineriadelor susțin că numărul celor care și-au pierdut viața a fost de peste 100.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Un comentariu

  1. Stefan

    Mineriadele succesive care au insangerat Bucurestiul sunt opera lui Ion Iliescu si a complicilor lui. O parte dintre acesti complici este cunoscuta… cei multi dorm linistiti si probabil ca se lauda cu “faptele revolutionare” la care au luat parte.
    Unii au fost asasini care au indoliat familii, altii doar simpli executanti care au executat ordine. Dar si unii si ceilalti raman drept exponentii ucigasilor naimiti.
    Mineriadele au fost o rusine nationala care va ramane mereu in cartile de istorie!
    Expeditii de ucigasi prostiti de la Bucuresti!

Adaugă comentariu