Băieților care, într-o zi, și-ar putea da întâlnire cu fiica mea

Amuzantele și “nevinovatele” gânduri ale unui tată. Așternute sub forma unui poem.

Versurile care urmează au fost create de poetul Jesse Parent, iar traducerea lor este aproximativă. Aveți însă, la final, un moment video în care Jesse recită aceste versuri.

Evident, conținutul este metaforic (și plin de umor) și nu trebuie luat ca atare. Evident, un tată de fată nu ar face vreodată așa ceva. Evident, “nu ar face” înseamnă, pur și simplu, “nu ar face” și nu că “nu ar simți” asemănător. Care este diferența? Dacă vă întrebați acest lucru, nu ați cunoscut suficient de aproape un “tată de fată”. Evident.

Băieților care, într-o zi, și-ar putea da întâlnire cu fiica mea

Te-am așteptat. Încă de dinainte de nașterea ei – și chiar înainte ca înflăcărarea mea să aprindă focul în burta mamei sale, m-am antrenat să te ucid.

Pe când tu făceai primii pași, eu mă antrenam să te fac să nu mai mergi niciodată. Pe când tu te jucai de-a războiul, eu îmi  exersam talentul de a-ți ținti capul: nu vei avea parte de nici o captură de data aceasta.

Când o vei întâlni pe fiica mea pentru prima oara și te vei îndrăgosti de modul în care te-a privit – mișcarea umărului, semilunile ochilor ei încadrându-i surâsul, zâmbetul – vei simți că dorești să îi vorbești.

Iar după toate acele ore care se vor scurge grăbite în nesfârșirea din timpul primei voastre conversații, vei realiza – cu un profund și amenințător sentiment de teroare – că va trebui să vorbești și cu mine.

Când vei veni pentru prima dată în casa mea și vei vedea sculptura de os de deasupra ușii, încearcă să nu-ți imaginezi propriul femur sculptat cu atât de multă măiestrie. Și nu da atenție pivniței scunde, dar încăpătoare – camera mea cu saltea din cauciuc și canale de scurgere.

Ai grijă doar să mă abordezi cu dragoste față de fiica mea. Vezi tu, eu i-am sădit copilăria punând la rădăcini îmbrățișări care să stârpească buruienile indiferenței și apatiei. Și nu va exista înțelegere părintească pentru abordări adolescentine.

Dacă îi frângi inima, îi voi auzi trosnetul cu urechea pe care mi-o lipeam de burta mamei sale. Iar brațul pe care îi legănam capul va trimite un mesaj spre pumnul meu. Obrajii mei sunt acordați cu buzele ei. Și voi simți dacă ele tremură.

Am învățat-o că un bărbat nu ar trebui să lovească vreodată o femeie. Moment în care mama ei ar adăuga că nu ar trebui să lovești pe nimeni niciodată, dar eu am învățat-o că un bărbat nu ar trebui să lovească niciodată o femeie. Consideră genele mele un însemn al lui Cain: vei suferi de șapte ori orice ai făcut și a făcut-o să sufere. Iar ea nu îți va păstra secretul; nu vei putea face ca focul ei să se teamă.

Am învățat-o dragostea întreaga mea viață și tot ceea ce îți cer este să continui să faci și tu același lucru. Iubește-o, fi alături de ea, protejeaz-o. Fii alături de ea atunci când eu nu pot fi. Iar când trupul meu va ceda pământului, fă ca zâmbetul pe care eternitatea mi-l va săpa pe chip să reflecte pacea pe care dragostea ta o aduce fiicei mele.

Și totul între noi va fi bine.

Addenda:

Fetelor care, într-o zi, și-ar putea da întâlnire cu fiica mea: soția mea este un țintaș mai bun decât mine.

Jesse-Parent

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

2 comentarii

  1. ileana georgescu

    Ref la art “tatal si fetele” : cand un tata isi duce fetele intr-un spatiu unde traieste cu ” noua iubita a lui tata” am dreptate sa-l acuz ca “le-a deschis usa spre nefericire”,ca in viata nu toate iubitele lui tata traiesc ca niste printese ?

    1. tata puiu

      Oricat de mistuita ai fi, nu vei intelege dragostea de tata.

Adaugă comentariu