20 de lucruri mai puțin cunoscute despre sărut

Știați că…

1. În medie, petrecem două săptămâni din viețile noastre sărutându-ne. Sau, altfel spus: puse cap la cap, toate săruturările din viața unui “om obișnuit”, se întind pe o perioadă de 336 de ore.

2. Și, tot “în medie”: o femeie sărută 78 de bărbați înainte de a se căsători. Nu există o statistică asemănătoare în ceea ce privește bărbații, fie și pentru că, potrivit studiilor, bărbații își aleg cu mai multă grijă femeile pe care doresc să le sărute decât femeile cu care și-ar dori să ajungă “în pat”.

3. Însă, tot răul spre bine: tot studiile ne arată că bărbații care își sărută soțiile dimineața trăiesc cu cinci ani mai mult decât aceia care nu fac aceste lucru. Explicația este dată, în esența, de diminuarea stresului.

4. Există o știință care studiază sărutul. Iar această știință se numește filematologie.

5. Un sărut mediu are ca efect arderea a până la trei calorii, în timp ce un sărut pasional poate arde până la 26 de calorii.

6. În plus: un sărut pasional ridică atât de mult pulsul (până la 100 de bătăi de inimă pe minut) și are ca efect eliberarea unei cantități atât de ridicate de hormoni, încât scurtează speranța de viață cu aproape un minut.

7. În timpul unui sărut, cuplurile își transferă, în medie, 9 miligrame de apă, 0,7 miligrame de proteine, 0,18 miligrame de diverse substanțe organice , 0,71 miligrame de grăsimi și 0,45 miligrame de săruri.

8. Un sărut poate conține până la 278 de bacterii diferite. Spre norocul speciei umane, 95% dintre acestea nu sunt periculoase.

9. Sărutul franțuzesc implică 34 de mușchi faciali diferiți.

10. Buzele sunt de 100 de ori mai sensibile decât buricele degetelor (și, da, nici măcar organele genitale nu sunt atât de sensibile cum sunt buzele).

11. Asemeni degetelor, nu există două perechi de buze care să lase aceleași amprente. Sau, dacă e să ne luăm după clișeele din filme, aceleași urme de ruj.

12. Potrivit cercetătorilor, sărutul își are originea în preistorie, când mamele pasau între dinți mâncarea bebelușilor și, pentru a-i determina să o înghită o treceau din gura lor în gura micuților.

13. Motiv pentru care, tot potrivit cercetătorilor, modul în care sărută o persoană denotă dacă a fost alăptată la sân sau a fost hrănită cu biberonul.

14. Romanii sunt cei care au împărțit pentru prima dată sărutul pe categorii: Osculum – sărutul pe obraz, Basium – sărutul pe buze și Savolium – sărutul pasional.

15. În Kama Sutra sunt descrise peste 30 de tipuri de sărut.

16. Cea mai veche descriere a unui sărut pe gură este, probabil, cea din Mahabharata, o epopee scrisă cu aproape 3.000 de ani în urmă.

17. Cel mai lung sărut din lume a durat 31 de ore, 30 de minute și 30 de secunde. Un record mondial stabilit între 5 și 6 iulie 2005, la Londra.

18. Primul sărut din istoria cinematografiei a fost filmat în 1896 de către William Heise pentru Thomas Edison.

19. Primul sărut franțuzesc din istoria cinematografiei a fost filmat abia în 1961, în filmul Splendoare în iarbă.

20. Cel mai erotic sărut din toate timpurile este considerat sărutul dintre Ingrid Bergman și Cary Grant din filmul Notorious (1946, Alfred Hitchcock). Acest sărut.

Și, în cazul în care vă interesează: cele mai cunocute zece săruturi din istoria artei.

(Surse: 1, 2, 3)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu