“Fericirea e ca un ecou: îți răspunde, dar nu vine.”

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

Cugetările unei regine.

“La miezul nopții, cei care umblă pe străzi sunt oamenii fericiți; la ora patru dimineața, cei nefericiți; poate că, între miezul nopții și patru dimineața, fericirea a trecut în mare grabă.”

“În artă, nu trebuie să spui un adevăr, ci adevărul. Iar asta e tot atât de greu ca și în viață.”

“Nu putem fi spirituali decât atunci când cei care ne înconjoară sunt și ei spirituali.”

“Există o bunătate care te respinge și o răutate atrăgătoare.”

“Fiecare poartă în sine un Prometeu: un creator, revoltat și martir.”

“Lingușitorii încep totdeauna prin a zice că nu știu să lingușească.”

“Prietenia care se bazează doar pe recunoștinţă este ca o fotografie: în timp, ea se estompează.”

Carmen Sylva (29 decembrie 1843 – 18 februarie 1916)

Carmen Sylva este pseudonimul literar al Reginei Elisabeta, prima regină a României. Regina a ales pseudonimul Carmen Sylva, latinescul pentru “cântecul pădurii”, chiar la îndemnul soțului ei, Carol I, pentru a delimita poeta de regină. Datorită implicării sale în acte caritabile a fost supranumită de oamenii din popor “Mama răniților”.

Patroană a artelor, fondatoare a unor instituții caritabile, poetă, eseistă și scriitoare, Regina a avut și inițiativa de a identifica potențialul meșteșugurilor românești. Ea însăși se înveșmânta adesea în portul național românesc, socotit până atunci strai al țăranilor, și a încurajat doamnele din suita ei să facă la fel, dându-i astfel o valoare socială deosebită. Regina a organizat la castelul regal de la Sinaia un centru de meșteșuguri naționale.

Și-a făcut o datorie din a încuraja tinerii talentați să studieze prin intermediul unui program de burse. Regina s-a înconjurat cu artiști în devenire cum ar fi George Enescu sau Elena Văcărescu și i-a sprijinit financiar pe Nicolae Grigorescu și Vasile Alecsandri.

Carmen-Sylva

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu