De ce se sărută oamenii?

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

Patru lucruri despre sărut pe care, poate, nu le știați.

1. Sărutul este o deprindere dobândită. Altfel spus, nu ne naștem cu știința de a săruta, deși, în timp, unii pot transforma sărutul într-o adevărată știință. Cei mai mulți dintre cercetători consideră că sărutul a apărut în preistorie: mamele pasau între dinți mâncarea bebelușilor și, pentru a-i determina să o înghită o treceau din gura lor în gura micuților. Apoi, pe măsură ce bebelușii creșteau, acestea continuau să-și preseze buzele de cele ale copiilor, de vreme ce, asociind gestul cu grija față de ei, aceștia se linișteau.

2. Nu toți oamenii sărută: potrivit antropologilor, există destul de multe triburi în lume cărora sărutul le este cu totul și cu totul necunoscut. Sau altfel spus: în timp ce 90% dintre oamenii de pe Pământ se sărută de zor, 10% habar nu au ce pierd.

3. Sărutul este mai folositor femeilor. În sensul că le permite acestora să adulmece partenerul potrivit: potrivit cercetătorilor, femeile aleg instinctiv mirosul bărbaților ale căror gene conțin proteine ale sistemului imunitar ce sunt diferite de cele pe care ele le au. Ca urmare, sărutul le folosește pentru a alege un partener împreună cu care să poată da naștere unui copil cu un sistem imunitar cât mai bun.

4. Există o specie de de cimpanzei care se sărută asemeni oamenilor. Sigur, există mai multe specii de animale care se comportă de parcă s-ar săruta. Dar, dintre toate, cimpanzeii bonobo – cei care au 98,7% din ADN în comun oamenii – sunt singura specie care se sărută la fel cu oamenii: cu gura deschisă.

Și, în final, câteva fotografii ale sărutului.

(surse: 1, 2, 3)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu