Deși destul de puțin cunoscut în țara care i-a dat numele, Concursul Internațional de Muzică Clasică “România” este o manifestare deja consacrată în Japonia.
Ajuns în această vară, la Tokyo, la a opta ediție și organizat – așa cum se întâmplă de la început – de entuziasta doamnă Kazuko Shimada și respectiv de Societatea de Muzică Clasică România din Japonia a cărei președintă este, concursul a început în data de 28 august și se va încheia în data de 1 septembrie. Competiția se desfășoară sub patronajul Ambasadei României în Japonia și a excelenței sale domnul ambasador Radu-Petru Șerban.
“Am înțeles că asociația organizatoare a concursului a contribuit substanțial în ultimii ani la dezvoltarea relațiilor dintre România și Japonia. Îmi doresc ca de acum înainte să invite și artiști români, iar cât timp mă voi afla în această țară în calitate de ambasador sper să aud cât mai mulți muzicieni români cântând în Japonia.” (Radu-Petru Șerban)
Puțini au reușit să contribuie la promovarea culturii române în Japonia așa cum a făcut-o de-a lungul timpului această prietenă japoneză a României, dna Kazuko Shimada, și puține evenimente au avut puterea de a influența pozitiv imaginea României în această parte a lumii, așa cum a reușit această competiție, numită la primele ediții Concursul “George Enescu” și adresându-se iubitorilor de muzică cu vârste de peste 15 ani, fără a avea inițial pretenția de a se adresa celor care studiază muzica în calitate de profesioniști, de unde și popularitatea de care se bucură, la preselecții înscriindu-se de fiecare dată sute de muzicieni.
“Acest concurs a fost fondat în 2005, cu speranța de a îmbunătăți comunicarea culturală între cele două țări, scopul fiind descoperirea unor tineri muzicieni talentați pe care să-i susțină în construirea unor cariere internaționale. Câștigătorii au ocazia să concerteze în cadrul concertului laureaților susținut la Tokyo, dar și în cadrul unui turneu în mai multe orașe din România.” (Kazuko Shimada, președinta juriului și fondatoarea competiției)
De-a lungul ultimelor ediții, din juriul concursului au făcut parte mai mulți reprezentanți ai vieții muzicale românești precum muzicologul Mihai Cosma, violoncelistul Marin Cazacu, violista Marie-Jeanne Mai-Antal, în 2012 în juriul concursului urmând a se afla și alte două personalități muzicale din România care vin pentru prima oară în Japonia în această calitate: muzicologul Oltea Șerban-Pârâu (redactor șef al postului Radio România Cultural și director artistic al Orchestrelor și Corurilor Radio) și dirijorul Adrian Morar (Opera Română din Cluj), care se alătură mai multor muzicieni japonezi membri ai juriului.
La actuala ediție a concursului, ce se adresează atât soliștilor instrumentiști și vocali, cât și formațiilor camerale, se vor acorda premii în bani în valoare de 500.000 de yeni (cca 5000 euro), printre recompense aflându-se invitația de a susține recitaluri în România în toamna anului viitor, premii speciale din partea ambasadei României și Radio România Cultural ș.a.
Câștigătorii ediției de anul trecut a concursului vor veni în lunile septembrie și octombrie 2012 în România pentru a susține recitaluri la Brașov, Sibiu, Sinaia (29 septembrie, castelul Peleș, în cadrul stagiunii Sunetul Muzicii) și București (1 octombrie, Studioul Alfred Alessandrescu al Radioului) cu sprijinul ARC – Asociația Rădăcini Culturale, Radio România Cultural și a Camerei de Comerț România-Japonia.
[…] Concursul Internațional de Muzică Clasică România, ajuns în această vară la Tokyo la a opta ediție, s-a desfășurat între 28 august și 1 septembrie, fiind organizat de Societatea de Muzică Clasică România din Japonia, condusă de doamna Kazuko Shimada. Competiția se desfășoară sub patronajul Ambasadei României în Japonia și a excelenței sale domnul ambasador Radu-Petru Șerban, în afara premiului în bani, câștigătorul fiind recompensat cu posibilitatea de a susține un turneu în mai multe orașe din România. Concursul, unul dintre puținele evenimente de anvergură care au menirea și reușesc să influențeze pozitiv imaginea României în această parte a lumii, se adresează muzicienilor cu vârste de peste 15 ani, la preselecții înscriindu-se de fiecare dată sute de muzicieni. Profesionalizarea concursului de-a lungul celor opt ediții ce s-au desfășurat din 2005 până acum este o chestiune certă. […]