15 adevaruri care te-ar putea mira

Știați că…

1. semințele de acaju cresc în “mere“?
2. banalele ciuperci sunt mai mult înrudite cu omul decât cu plantele?
3. de fapt copacii cresc în aer și nu în pământ?
4. este suficient de multă apă doar în Lacul Superior pentru a acoperi în totalitate America de Sud și America de Nord cu un strat de 30 de cm de apă?
5. sunt mai mult stele în Universul vizibil decât toate boabele de nisip de pe toate plajele lumii?
6. numărul de sinapse din creierul uman este de aproximativ 125 de trilioane, ceea ce reprezintă numărul de stele pentru a “umple” 15 galaxii de mărimea Căii Lactee?
7. un atom are aproximativ 99, 99% spațiu gol?
8. la fiecare 10 ani toate celule din corpul tău sunt înlocuite cu unele noi și că vechiul tău trup nu mai are nimic în comun cu cel nou?
9. există mai multe bacterii în corpul tău decât celule somatice?
10. când ai împlinit 18 ani ți-au mai rămas, în medie, între 3.200 și 3.500 de weekenduri de petrecut?
11. și, mai important, că ți-au mai rămas, tot în medie, 57 de veri de care să te bucuri?
12. libelule au picioare pe care le pot folosi doar la aterizare, nu și la mers?
13. există o specie de pești arlechin care, în cazul în care femela moare, masculul dominant devine femelă?
14. Tyrannosaurul este mai aproape de timpurile noastre decât Stegosaurul?
15. epoca în care a trăit regina Cleopatra este mai apropiată de aterizarea omului pe Lună decât de perioada construirii piramidelor?

Un scurt film de cultură generală realizat de Mitchell Moffit și Gregory Brown prin intermediul canalului lor pe youtube: asapSCIENCE. Și, iată un alt scurt film realizat tot de ei.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Un comentariu

  1. Sebastian

    Păcat că cine a tradus aceste adevăruri nu prea a dat atenție. Celulele din corpul nostru nu sunt înlocuite la fiecare 10 ani. Dar ATOMI din aceste celule sunt inlocuite. Dacă corpul nostru ar avea capacitatea de a înlocui celulele atunci de ce mai există oameni invalizi? Simplu pentru că anumite celule din corp nu pot fi înlocuite. Exemplul concret este cel legat de celulele nervoase. Care dacă sunt distruse nu pot fi înlocuite, în schimb atomii care alcătuiesc celula pot fi înlocuiți….

Adaugă comentariu