10 lumi fictive în care mi-ar plăcea să locuiesc

Fie că sunt desprinse din cărțile mele preferate, fie că au legătură cu filmele mele de suflet, acestea sunt lumile fictive în care mi-ar plăcea să trăiesc.

1. Wuthering Heights – pentru că, deși este un ținut arid, la răscruce de vânturi, este peisajul uneia dintre cele mai frumoase povești de dragoste din literatura universală, cea dintre Heathcliff și Catherine Earnshaw.

O iubire tragică și imposibilă nu înseamnă o carte mai puțin plăcută; dimpotrivă, este o lectură atât de intensă încât îți rămâne în minte (și în suflet) pentru totdeauna.

2. Cronicile din Narnia – pentru că este o lume a copilăriei, în care fantasticul se împletește cu inocența, în care întunericul nu se întinde decât până acolo unde răsare soarele. Este un tărâm de vis care te cucerește, te provoacă și te face să îți dorești să retrăiești fiecare întâlnire cu copiii familiei Pevensie, cu leul Aslan, cu piticii, cu vrăjitoarele sau cu celelalte creaturi mitologice.

Este un roman al trecerii de la copilărie la maturitate.

3. Middle Earth – pentru că îmi place ideea că oamenii împărțeau pământul împreună cu alte ființe fantastice: elfi, hobiți, pitici. Și pentru că “Pământul de Mijloc” este traducerea literară din engleza veche a cuvântului middangeard, referindu-se la această lume a omului. Ca în fiecare poveste, echilibrul dintre bine și rău este restabilit și dragostea învinge. Și aceasta pentru a nu mai spune că filmul Stăpânul Inelelor este deopotrivă pentru cei mari și cei mici, cu efecte speciale incredibile și planuri de acțiune multiple.

4. Wonderland – pentru că mereu mi-am dorit să-l urmăresc pe Iepure prin Țara Minunilor, să intru într-o conversație ilogică cu Pisica de Cheshire și să-mi beau ceaiul cu Pălărierul Nebun.

Este o călătorie ireală dar care, dincolo de bogăția de personaje și răsturnări de situație, îți dă un sentiment firesc: visele nu au întotdeauna logică, dar frumusețea lor vine, măcar uneori, tocmai dintr-o aparentă lipsă de sens.

5. Pandora – pentru că flora și fauna planetei sunt mirifică, pentru că munții suspendați îți taie respirația și pentru că locuitorii ei, Na’vi, au o filozofie de viață pozitivă, sunt incredibil de albaștrii și trăiesc într-o armonie perfectă cu natura. În plus, povestea din Avatar are succes și pentru că se abate de la traseul clasic în care rasa umană o învinge pe cea extraterestră prin inteligența și ingenuitatea sa.

6. The Roaring Twenties – pentru că anii ’20 au o magie de nedescris. Dincolo de eleganța vestimentară, de ritmurile nebune de charleston sau de faimoasa tunsoare bob, este deceniul în care filmele au prins glas, radioul a devenit cea mai populară formă de home entertainment, iar jazz journalism-ul (jurnalismul de tip tabloid) a deturnat yellow journalism-ul, oferindu-le oamenilor mai multe imagini și mai puține texte. În plus, să nu uităm de Marele Gastby. Cartea. Sau filmul.

7. Lumea lui Nils Holgersson – pentru că Minunata călătorie a lui Nils Holgersson în Suedia este cartea copilăriei mele. O carte care te poartă peste un tărâm necunoscut, în compania unui baiețel neastâmpărat și a unui cârd de gâște, unde cunoști oameni noi, povești incredibile și dragostea pentru viețuitoare a Selmei Lagerlöf, câștigătoare a Premiului Nobel pentru Literatură.

8. Macondo. Pentru că Un veac de singurătate este cea mai frumoasă carte din tot universul. Pentru că avem cu toții nevoie să pășim într-un univers magic – satul Macondo – în care timpul stă în loc și familia ta numeroasă trece prin cele mai incredibile încercări. Pentru că aș vrea să mă plimb prin junglă, să-i cunosc pe toți bărbații aceia puternici din clanul Buendia și să-l întâlnesc pe vrăjitorul Melchiade.

9. Longman Dictionary of Contemporary English –  pentru că limba engleză este precum cea de-a doua haină, invizibilă, pe care o port zilnic peste podoabele vestimentare.

Pentru că acolo, în lumea Longman Dictionary of Contemporary English m-aș simți în largul meu printre expresii idiomatice și verbe, având la îndemână toate sinonime necesare – traducătorul perfect.

10. În lumea lui lui Jamie Oliver. Pentru că Jamie  m-a încurajat să sper că poți începe să gătești și la 30 de ani dacă îți plac aromele, combinațiile culinare îndrăznețe și, în același timp, simple

Și tot el m-a învățat că, dacă vrei, poți să gătești cu zâmbetul pe buze și să nu te superi dacă nu-ți iese un tiramisu perfect.

Clara Burghelea

Clara Burghelea De același autor

Pentru a publica în cadrul Cenaclului WebCultura trimite-ne textul tău prin intermediul acestui formular. Și, nu în ultimul rând, te rugăm să citești și cele câteva rânduri scrise aici. Important: autorii care au publicat deja cel puțin trei creații în paginile Cenaclului și doresc pagini de autor sunt rugați să ne contacteze prin intermediul aceluiași formular.

Recomandări

3 comentarii

 1. Da, desigur, ar fi interesanta o alta lista. 🙂

  1. Multumesc frumos! Unele m-au luat prin suprindere, altele m-au făcut să zâmbesc, iar în altele chiar m-as muta daca ar fi posibil. 🙂

 2. Carmen

  As mai adauga doua:

  1.Lumea fantastica din filmul ‘The NeverEnding Story’,unul dintre filmele preferate ale copilariei mele.Cred ca toti cei care am vazut filmul am visat macar o data ca zburam pe spatele cainelui urias deasupra lumii fantastice 🙂

  http://www.imdb.com/title/tt0088323/

  2.Pasunile Raiului din cartea cu acelasi nume a autorului John Steinbeck.Lectura a reusit sa ma transpuna intr-un spatiu rural,de o frumusete rara cu intamplari ciudate,dar captivante in acelasi timp,acum,la maturitate :))

Adaugă comentariu