10 dintre cele mai vechi obiecte din lume

1. Acum 100.000 de ani: cel mai vechi atelier artistic

O scoică descoperită de către arheologi în 2011, într-o peșteră din Africa de Sud, este considerată de arheologi dovada celui mai timpuriu atelier artistic din lume. Scoica prezintă urme de pulberi colorate – pulbere de lut ocru, oase zdrobite și diferite roci – și, potrivit cercetătorilor, demonstrează că, încă de pe atunci, “oamenii aveau abilitatea de a combina substanțe care probabil erau menite de intensifica practicile sociale”.

2. Acum 77.000 de ani: prima saltea

Tot în 2011 – și tot în Africa de Sud – arheologii au descoperit cea ce pare a fi prima saltea din lume. Confecționată din straturi de papură și stuf așternute peste un pat din plante presate, salteaua pare a fi avut și un cearșaf confecționat din frunze medicinale care protejau împotriva țânțarilor și a altor insecte.

3. Acum 42:000: cel mai vechi instrument muzical

În 2012, pe teritoriul Germaniei au fost descoperite ceea ce par a fi cele mai vechi instrumente muzicale cunoscute: o pereche de fluiere, confecționate din oase de pasăre și fildeș de mamut.

4. Acum 8.600 de ani: cea mai veche inscripție

În octombrie 2012, un fragment ceramic inscripționat cu simboluri necunoscute a fost descoperit de arheologi pe șantierul autostrăzii Sibiu-Orăștie. Potrivit lui Sabin Luca,  directorul Muzeului Național Brukenthal, fragmentul ceramic ar putea dovedi existența scrisului încă din neoliticul timpuriu (cca. 6600 – 5500 î.Hr.) și “este singurul fragment cunoscut, din acest moment cronologic, cu astfel de simboluri”.

5. Acum 6.700 de ani: floricele de porumb

În 2012, arheologii din Peru au descoperit dovezi ale faptului că, încă de pe atunci, oamenii consumau porumbul sub diverse forme, inclusiv pregătit ca floricele de porumb.

6. Acum 5.900 de ani: cea mai veche rochie

Împletită din trestie, rochia a fost descoperită de arheologi în 2010, într-o peșteră din Armenia.

7. Acum 5.200 de ani: desenele animate

În anii ’70 o echipă de arheologi italieni a descoperit într-un mormânt de pe teritoriul Iranului un vas care, prin rotire, forma un desen animat. Puteți să vedeți animația aici.

8. Acum 5.000 de ani: guma de mestecat

În 2007, o bucată de gumă de mestecat confecționată din coajă de arțar (care păstrează pe ea urme dentare) a fost descoperită în Finlanda de către un student la Arheologi cin Marea Britanie.

9. Acum 4.500 de ani: cea mai veche poșetă

Decorată cu peste 100 de dinți de câine, toți aranjați în același sens, “poșeta părea a fi foarte la modă în acea vreme”. Cel puțin așa au declarat arheologii germani.

10. Acum 2.700 de ani: cea mai veche rezervă personală de marijuana

În 2008, într-un mormânt din deșertul Gobi, arheologii au descoperit aproape un kilogram de marijuana (o parte din aceasta fiind încă verde). Potrivit cercetătorilor, oamenii din acea vreme o foloseau mai ales pentru țesături. Dar mai și consumau din când în când.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu