Cea mai veche animatie din lume

A fost creată acum 5.200 de ani.

În anii ’70 o echipă de arheologi italieni a descoperit într-un mormânt de pe teritoriul Iranului (în Shahr-e Sukhteh, mai exact), un vas datând de acum 5.200 de ani. Acest vas.

Un vas al cărui ornament “desfășurat” arată astfel.

Nu mică a fost surpriza arheologilor când au realizată că, prin rotirea vasului, capra desenată de artistul anonim acum mai bine de 5 milenii “prinde viață”. Priviți.

Iar dacă aceasta a fost prima animație din lume, iată și primul film de animație realizat vreodată. Se numește Fantasmagorie și a fost creat în anul 1908 de către Émile Cohl (prin desenarea manuală a fiecărui cadru, pentru ca apoi, toate cele 700 de desene să fie filmate).

Și, nu în ultimul rând: începând cu anul 2002, la propunerea Asociației Internaționale a Filmului de Animație, ziua de 28 octombrie a fost Ziua Internaționala a Animației.

Ne bucurăm pentru că ne citești. Webcultura există cu ajutorul donațiilor cititorilor săi.
Ne poți susține prin intermediul unui abonament lunar

sau prin intermediul unei donații.

Mulțumim.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu