Cea mai veche animatie din lume

A fost creată acum 5.200 de ani.

În anii ’70 o echipă de arheologi italieni a descoperit într-un mormânt de pe teritoriul Iranului (în Shahr-e Sukhteh, mai exact), un vas datând de acum 5.200 de ani. Acest vas.

Un vas al cărui ornament “desfășurat” arată astfel.

Nu mică a fost surpriza arheologilor când au realizată că, prin rotirea vasului, capra desenată de artistul anonim acum mai bine de 5 milenii “prinde viață”. Priviți.

Iar dacă aceasta a fost prima animație din lume, iată și primul film de animație realizat vreodată. Se numește Fantasmagorie și a fost creat în anul 1908 de către Émile Cohl (prin desenarea manuală a fiecărui cadru, pentru ca apoi, toate cele 700 de desene să fie filmate).

Și, nu în ultimul rând: începând cu anul 2002, la propunerea Asociației Internaționale a Filmului de Animație, ziua de 28 octombrie a fost Ziua Internaționala a Animației.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu