Marea împărăție a Buzeștilor

Un fotoreportaj realizat de National Geographic in comuna teleormăneană cu aproape 5.000 de locuitori.

Fotoreporterii Karla Gachet și Ivan Kashinsky au realizat pentru National Geographic, în 2012, în aproperea Sărbătorii Paștelui, o serie de fotografii în palatele țigănești din comuna Buzescu. O “împărăție” stranie și absolut incredibilă.

“În vârstă de șase ani, gemenii Gelu și Edi Petrache așeaptă să înceapă Sărbătorile Pascale. Cei doi trăiesc într-una dintre cele peste o sută de case extravagante construite după ce, în 1989, regimul comunist a luat sfârșit. Bogăția romilor din Buzescu, cu acte sau fără, provine mai cu seamă din comerțul cu argint și alte metale.”

“O explozie de stiluri arhitectonice, de la vile la conace și castele, străjuiesc strada principala a comunei cu o populație de 5.000 de locuitori. Bărbații sunt adesea plecați la lucru, iar femeile, bogate sau nu, stau să gătească, să deretice și să îngrijească de copii.”

“Zaharia Bureață întâmpină dimineața Paștelui cu o cravată țesută din fire de aur masiv, silabisind marca autoturismului său: Hummer. Alți locuitori ai comunei i-au copiat stilul. «Oamenii cred că toți romii sunt săraci și murdari», spune locuitorul unuia dintre conace. «Aceștia ar trebui să ne vadă pe noi înainte de a vorbi».”

“Vandana Ispilante stă alături de fiica sa de 13 ani, Edera, într-un dormitor care arată ca o cameră de hotel pentru luna de miere (cu excepția icoanei Fecioarei Maria așezată pe tăblia patului).”

“Părinții au tendința de a oferi copiilor tot ceea ce ei nu au avut, de la autoturisme rapide la mormanele de jucării și animale de pluș care îi țin companie adolescentei Mădălina Ion.”

“Multe dintre camerele foarte mari sunt folosite doar de sărbători sau atunci când sunt nunți sau decese. Pentru a se pregăti de Paște, Simona Iancu șterge geamurile holului.”

“Doru și Valeria Ion se distrează singuri în sclipitoare lor sufragerie pavată cu marmură.”

“Dincolo de zona de conace din Buzescu, o bucătărie a unei familii nevoiașe de romi servește drept sală de dans pentru Iasmina Iancu, în vârstă de șase ani, care face piruete în fața bunicului său, Ion, omul care o crește. Mama Iasminei lucrază în Spania. Multe gospodării sunt formate doar din copii și bătrâni, restul locuitorilor fiind plecați prin toată Europa pentru a câștiga bani.”

(sursa)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu