Bine ai venit pe WebCultura

Din cuprins:

Primul film documentar despre Eminescu

Opt gânduri despre limba română

Și opt personalități pe care le prețuim. “Pentru mine, limba română e distanța dintre inimă și umbra ei, care se...

Continuare...


Powered by

Primul film documentar despre Eminescu

Sorin Tudorde @
15 January 2012

Dragă cititorule, îți cerem din nou ajutorul. Pentru că, într-o lume a reclamelor agasante, WebCultura poate exista doar cu ajutorul acelora care aleg să ne susțină prin donațiile lor. Mulțumim! Webcultura.

Se numește “Eminescu, Veronica, Creangă” și a fost realizat în anul 1914 de către Octav Minar.

Produs de către filiala din Bucureşti a casei “Pathé”, filmul a fost prezentat publicului în data la 31 ianuarie 1915, la Ateneul Român, în cadrul unei serate eminesciene la care au luat cuvântul Barbu Ştefănescu Delavrancea, George Enescu şi Victor Eftimiu.

“Eminescu, Veronica, Creangă” a fost filmat în 1914 la mănăstirile Agapia, Neamţ şi Văratec și la Ipoteşti, Iaşi, Bucureşti, Humuleşti, Târgu Neamţ și Dumbrăveni. Filmul conţine și câteva părţi dramatice, menite a ilustra lirica eminesciană, interpretate de către actori profesionişti precum Stacia Napierkowska şi Aldo Fini.

Din cei circa 1.500 de metri de peliculă, cât avea iniţial documentarul, la ANF se mai păstrează doar o copie de 570 de metri a materialului filmat, şi o alta de 650 de metri (aproximativ 20 de minute). Tot aici se păstrează afişul şi programul de sală al filmului.

(sursa)

Despre autor

Sorin Tudor

| Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti.

Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Comentează

Parteneri

© 2010-2014 WebCultura.