“Zilele Filmului Japonez” la București

Cinefilii bucureşteni sunt invitaţi să participe marţi, 25 februarie 2014, de la orele 19.00, la Cinemateca Română, sala Jean Georgescu (str. Eforie nr. 2), la deschiderea “Zilelor Filmului Japonez”.

afis-fest-japonez“Zilele Filmului Japonez” vor avea loc în perioada 25-28 februarie 2014, la Cinemateca Română, sala Jean Georgescu. Organizatorii evenimentului sunt Ambasada Japoniei şi Japan Foundation în colaborare cu Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română.

Manifestarea reuneşte patru producţii recente ale cinematografiei japoneze ilustrând două filme de lung metraj, un film documentar şi unul de animaţie. În deschidere va fi prezentată creaţia lui Hirayama Hideyuki “Călătorie în trei” (Yajikita doutyu Teresuko/Three for the Road) în care evoluează şi marele actor de teatru Kabuki, Kanzaburo Nakamura, pe care publicul românesc l-a putut aplauda acum câţiva ani pe scena Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Iubitorii filmelor de animaţie vor avea ocazia să vizioneze “Brave Story” (Bureibu Sutori), anime realizat după povestirea de succes a lui Miyabe Miyuki. Manifestarea cuprinde şi un film documentar recent premiat la mai multe festivaluri internaţionale – “Roua cerului” (Ten no shizuku/Drops of Heaven), un omagiu adus venerabilei scriitoare şi specialiste în gastronomie Yoshiko Tatsumi. În final va fi prezentat “Soarele apune în districtul 64” (Always-Sanchome no yuhi 64/Always-Sunset on Third Street-3), o spumoasă comedie cu accente nostalgice despre Japonia anilor ’60.

Toate filmele încep de la orele 19.00 şi sunt subtitrate în limba engleză. Intrarea publicului este liberă.

Programul “Zilelor Filmului Japonez”

[citat]Marţi, 25 februarie, orele 19.00: “Călătorie în trei”[/citat]

Okino este o fostă frumuseţe din cartierul plăcerilor din Edo (vechiul Tokyo). Nu mai este tânără, iar clienţii au început să se împuţineze, aşa încât decide să se lase de meserie şi să se întoarcă în satul natal. Nu este o decizie uşoară, neavând destui bani pentru drum. Aşa încât Okino pune la cale un plan: ea apelează la ajutorul lui Yaji, un văduv sărman care-şi duce traiul de azi pe mâine meşteşugind jucării din bucăţi de cocă. Blând şi naiv, Yaji nu poate rezista farmecelor şiretei Okino şi se învoieşte s-o ajute la drum. Lor li se alătură Kita, un actor ratat, prieten din copilările al lui Yaji care speră să-şi găsească de lucru într-un alt oraş. Cei trei pornesc la drum de-a lungul ţării, într-o călătorie plină de peripeţii în care vor întâlni personaje pline de culoare, situații incredibile și amuzante și la capătul căreia vor ajunge să descopere valorile prieteniei sincere și a dragostei adevărate. Filmul este o comedie plină de vervă şi umor în care joacă şi un mare maestru al teatrului Kabuki – Nakamura Kanzaburo.

[citat]Miercuri, 26 februarie, orele 19.00: “Brave Story”[/citat]

Scenariul filmului se bazează pe cunoscuta nuvelă fantastică a lui Miyabe Miyuki. Wataru este elev de şcoală primară. În urma divorţului părinţilor el locuieşte împreună cu mama sa care este într-o stare sufletească deplorabilă. La sfaturile lui Mitsuru, noul său coleg de clasă, Wataru pleacă într-o călătorie fantastică în lumea Vision în căutarea unei comori ascunse ce are puterea de a schimba destinul. Mitsuru a făcut la rândul său aceasta călătorie în dorinţa de a-şi aduce înapoi sora moartă. Mitsuru găsise comoara, însă fără să vrea a eliberat demonii ce erau închişi înăuntrul comorii, făcând astfel ca întreaga lume Vision să fie bântuită de creaturi monstruoase. Wataru îl urmăreşte pe Mitsuru în încercarea de a stăpâni demonii. Mitsuru moare în bătălia pe care o duce cu alter ego-ul său şi-i înmânează comoara lui Wataru. Acesta ia o hotărâre dureroasă renunţând la viaţa fericită pe care ar fi avut-o alături de părinţi în schimbul restabilirii păcii în lumea Vision.

[citat]Joi, 27 februarie, orele 19.00: “Roua Cerului”[/citat]

“Roua Cerului” este un omagiu adus scriitoarei şi specialistei în gastronomie Yoshiko Tatsumi, cea care la venerabila vârstă de 88 de ani dă lecţii culinare, dar şi sfaturi de filozofie şi de viaţă. Cursurile de gătit şi reţetele celebrelor supe preparate de Tatsumi adună în fiecare lună participanţi din întreaga lume, pentru că dincolo de reţetele sale miraculoase ce au la bază ingrediente naturale, Tatsumi vorbeşte tuturor despre legătura indisolubilă dintre hrană, dragoste şi secretul unei vieţi lungi şi sănătoase.
Filmul este realizat de regizorul şi scriitorul Atsunori Kawamura, autor a mai multor documentare în domeniul psihologiei, religiei, istoriei contemporane, protecţiei mediului, etc. În 2013 documentarul “Roua Cerului” a primit aprecieri în cadrul Festivalului Internaţional de Film San Sebastian şi a Festivalulului Internaţioanl de Film de la Varşovia.

[citat]Vineri, 28 februarie, orele 19.00: “Soarele apune în districtul 64″[/citat]

Partea a treia a filmului cu acelaşi titlu continuă să urmărească destinele simpaticilor locuitori din districtul trei. Povestea are loc în 1964, la Tokyo, în momentul în care oraşul urmează să găzduiască Jocurile Olimpice de vară, iar pregătirile pentru acest important eveniment sunt în toi. O întreagă reţea de infrastructură, autostrăzi şi clădiri noi sunt construite într-un ritm ameţitor, iar entuziasmul şi frenezia oamenilor se simt peste tot.
În mijlocul acestei atmosfere fremătătoare locuitorii cartierului îşi vă duc mai departe traiul obişnuit. Ryunosuke publică în continuare povestiri într-o publicaţie pentru copii şi duce un trai tihnit alături de proaspăta sa soţie, Hiromi şi de Junnosuke, băiatul pe care l-au adoptat. Hiromi lucrează într-un mic restaurant şi se pregăteşte să aducă pe lume primul lor copil. La un moment dat popularitatea lui Ryunosuke începe să fie ameninţată de apariţia unui alt talentat scriitor. Între timp, o altă familie din cartier, cea a lui Norifumi şi a soţiei sale Tomoe îşi dezvoltă micul atelier de reparaţii auto care se transformă pe zi ce trece într-o afacere înfloritoare. Simpatica Mutsuko care lucrează acolo pe post de mecanic auto îşi face planuri de viitor împrietenindu-se cu tânărul medic din cartier, Kotaro. “Soarele apune în districtul 64” este o spumoasă comedie cu accente nostalgice despre Japonia anilor ’60.

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu