Artiști legendari la ediţia aniversară Balkanik Festival

Shantel & Bucovina Club Orkestar și Fanfare Ciocârlia se întorc în Grădina Uranus, iar Ivo Papasov, cel mai bun clarinetist din lume, cântă pentru prima data în România, la #Balkanik5.

Balkanik5Succesul de anul trecut al Balkanik Festival – care a reunit peste 10.000 de spectatori – face ca anul acesta, la ediție aniversară, festivalul să căștige în amploare: după concertele și surprizele pregătite de organizatori în Grădina Uranus, amatorii de voie bună sunt așteptați la The Ark, unde îi așteaptă afterparty-uri explozive până în zori, un mix de stiluri mai extins, proiecții de filme și numeroase expoziții de pictură și fotografie.

Pe scurt: cea de-a cincea ediţie Balkanik Festival se va desfășura pe 11, 12 şi 13 septembrie, la Grădina Uranus din București și la The Ark. Iar odată cu anunțarea primilor artiști confirmați pentru cea de-a 5-a ediție, organizatorii deschid și vânzarea abonamentelor: începând de astăzi și până în 10 septembrie, prețul abonamentelor este de 85 lei prin rețelele Eventbook și Eventim.

SHANTEL & BUCOVINA CLUB ORKESTAR

Experiența Balkanik Festival din 2014 i-a impresionat atât de mult pe SHANTEL & BUCOVINA CLUB ORKESTAR, încât și-au propus să revină la ediția aniversară. Concertul va face parte din turneul Viva Diaspora Tour 2015, ceea ce înseamnă un setlist proaspăt cu influențe de rembetiko și reîntâlnirea publicului cu energia lui Shantel și cei 8 membri de naționalități diferite ai Bucovina Club Orkestar, printre care co-producătorul/bateristul Marcus Darius și solista Tea Mikic, cărora li se alătură pe scenă solista Areti Ketime.


KALYI JAG

Seria premierelor din 2015 este deschisă de KALYI JAG (foc negru în limba Romani), un grup fondat în Ungaria de către romi vlahi originari din Satu Mare. Kalyi Jag au fost numiți Young Masters of Folk Art în 1979, iar, în 1987, primul lor album a fost un succes. Astăzi, sunt cunoscuți și ascultați în lumea întreagă.

“Kalyi Jag sunt un exemplu nu doar pentru munca lor depusă pentru a păstra vie cultura autentică a romilor, ci și pentru rolul pe care l-au avut în elaborarea programelor de dezvoltare a romilor.” (fostul preşedinte al Ungariei, László Sólyom, 2008).


KOCANI ORKESTAR

Balkanik Festival 5 îi prezintă, pentru prima dată în România, pe KOCANI ORKESTAR (Macedonia), unii dintre exponenții cu tradiție ai stilului Balkan brass band, răspândit în țările din fosta Iugoslavie și descendenți direcți ai muzicii cândva interpretate de către fanfarele militare turcești. Muzica lor se inspiră din sunete Gypsy care provin din zone diferite ale Balcanilor și din ritmuri turcești, cu o aromă latină. Cântecul lor cunoscut, “Siki, siki baba” apare pe coloana sonoră a filmului Borat.


IVO PAPASOV AND HIS WEDDING BAND

Seria premierelor continuă cu IVO PAPASOV AND HIS WEDDING BAND, un nume impozant al mișcării contemporane din wedding music-ul bulgăresc. Clarinetistul, care va concerta pentru prima oară în România la #Balkanik5, și ale cărui apariții sunt evenimente rare, a dobândit succesul internațional cu stilul său influenţat de jazz-folk. Cu rădăcini Turkish Gypsy, la scurt timp după fondarea grupului său Trakiya în 1974, Ivo Papasov a devenit regele fără concurent al muzicii de nuntă (Stambolovo), cel mai popular gen bulgăresc. Sunetele distinctive ale lui Papasov – o estetică improvizațională și energică, cu puternice influențe din surse distincte precum folkul tradițional, muzică de film și de desene animate – și-au găsit o audiență efervescentă în rândul tinerilor, atracția fiind reprezentată de asemănările cu spiritul incitant al rockului din vest.


LEMON BUCKET ORKESTRA

Efervescenții canadieni LEMON BUCKET ORKESTRA, care se autodefinesc drept o formație “balkan-klezmer-gypsy-punk-super-party”, revin în România pe scena #Balkanik5. S-a format în 2010, la Toronto, iar conceptul s-a născut în timpul unei simple conversații într-un restaurant vietnamez. Membrii fondatori ai Lemon Bucket Orkestra sunt Mark Marczyk și Tangi Ropars, iar trupa este formată din 14 muzicieni. Au devenit cunoscuți când, în mai 2012, în drum spre România, cursa lor a avut întârziere, iar membrii formației au pus de-un concert ad-hoc chiar în avion.


AMSTERDAM KLEZMER BAND

Tot în premieră pentru România, pe scena #Balkanik5 va urca AMSTERDAM KLEZMER BAND. Abordarea lor proaspătă asupra muzicilor balcanice și klezmer transcende aspectele tradiționale, iar rezultatul este un amestec aprins de sunete est-europene. Dincolo de cântecele preluate din reportoriile balcanic și klezmer, membrii AKB vin cu compoziții proprii, care contribuie, fără excepție, la melting pot-ul ritmurilor contagioase Balkan – Gypsy – Klezmer. Trupa se străduiește să aducă un suflu nou muzicii balcanice din Europa de Est, în spectacolele lor încărcate de pasiune.


FANFARE CIOCÂRLIA

#Balkanik5 va însemna și regăsirea pe scenă a unor artiști “de-ai casei”. Legendara FANFARE CIOCÂRLIA, “bestia cu 24 de picioare”, premiată de prestigiosul BBC cu Awards of World Music, “trupa de funk balcanic care a ridicat în picioare o întreagă planetă” va veni la București, în cadrul #Balkanik5, pentru unul dintre foarte puținele concerte pe care le susține în România. Fiecare concert este o provocare de a euforiza publicul și, în același timp, de a păstra viu spiritul muzicii de la Zece Prăjini.

Pe lângă concerte, #Balkanik5 va însemna o experiență completă de festival ca o vacanță de vară prelungită în mijlocul Bucureștiului, prin activitățile din timpul zilei, care includ un târg meșteșugăresc, ateliere și demonstrații, expoziții de fotografie, pictură și sculptură, spectacole de dans, circ și joc cu focul, bucătărie cu scofeturi balcanice și o mulţime de zone neconvenționale de lounge.

Balkanik Festival este un eveniment organizat de Asociația Culturală Metropolis, în parteneriat cu Muzeul Intercultural din Oslo, cu sprijinul Primăriei Sectorului 5. Proiectul “Balkanik: festival de cultură şi artă” este finanţat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României, în cadrul Programului PA17/RO13 “Promovarea diversităţii în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural european”.

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu