Zilele Culturii Japoneze (7 – 13 mai 2019)

Dacă doriți să descoperiți cultura japoneză contemporană și tradițională la București, vă invităm la cea de-a 8 a ediție a Festivalului ”Zilele Culturii Japoneze”. Acesta va avea loc în perioada 7 – 13 mai 2019, la Universitatea Româno – Americană.

În cadrul festivalului de anul acesta veți putea descoperi: fascinanta atmosferă a festivalurilor japoneze (Matsuri) din Okinawa surprinsă într-o expoziție foto, arta decorării bijuteriilor cu pulbere de aur, muzică tradițională japoneză, Ikebana (aranjamente florale), ceremonia ceaiului, origami, arte marțiale, dar și frumusețea kimonoului.

Evenimentul este deschis publicului larg și se adresează cunoscătorilor culturii nipone, dar și celor ce pur si simplu iubesc Japonia.

Programul ”Zilelor Culturii Japoneze”

Marți, 7 mai

– Vernisajul expoziției de fotografie ”Insule Privind spre Paradis – Viața Spirituală în Okinawa, Japonia”. Fotografii realizate de Alina – Alexandra Hara, specialist în folclor japonez (Universitatea Ryukyu). Evenimentul va avea loc începând cu ora 11:00 în Lobby Corp B al Universității Româno – Americane.
– Începând cu ora 12:00, vă așteptăm să vă bucurați de atelierele ce vă vor introduce în atmosfera Japoniei tradiționale:
– Atelier de Ceremonia Ceaiului – susținut de Andreea Hoșman, bursier al Școlii Urasenke din Kyoto și membru Chadō Urasenke Tankokai România – Luminiș;
– Atelier de Kimono – susținut de Laura Karaman, singurul designer de kimono din România și coordonator al grupului Haramichi Ro și a brand-ului Tenshin;
– Atelier de Taiko – organizat cu sprijinul trupei Kodama Daiko, unica trupă de tobe tradiționale japoneze din Europa Centrală și de Est;
– Atelier de Ikebana (în stilul Școlii Sogetsu) – susținut de Andreea Georgescu, ce studiază această delicată artă de peste 10 ani;
– Atelier de Origami – susținut de domnișoara Alexandra Baranyi, deținătoare a brand-ului Origami Friends;
– Atelier de Caligrafie Japoneză (shodo) – realizat de Kouju Nakamura sensei, profesor de limba japoneză.
– Începând cu ora 18:30, la Sala Senatului Universității Româno – Americane, vă așteptăm la conferința ”Ce înseamnă a fi european în Japonia?”. Evenimentul va fi moderat de doamna profesor Mirela Murgescu (Facultatea de Istorie, Universitatea din București) și domnul Șerban Georgescu, director al Departamentului de Studii Asiatice (Universitatea Româno-Americană).

Joi, 9 mai

– Vă invităm la conferința ”Coduri de Comportament și Moduri de Protecție ale Femeilor în Japonia Tradițională” susținută de Mircea Gorunescu (doctorand în cadrul Facultății de Istorie, Universitatea București). Evenimentul va avea loc la Sala Senatului Universității Româno – Americane, începând cu ora 18:30.

Vineri, 10 mai

– Atelierul „Arta Realizării Bijuteriilor Lăcuite în Japonia” este destinat pasionaților de bijuterii și va avea loc începând cu ora 12:30, la Sala Senatului Universității Româno – Americane. Artistul japonez Takayuki Hariya vă va învăța să vă confecționați propriile bijuterii decorate cu pulbere de aur. Accesul la eveniment se face doar pe bază de invitație.
– De la ora 14:30, vă puteți bucura de o demonstrație de Iaido și Kendo susținută de Florin Ianaș sensei, președintele Clubului Sportiv Sam-Sho Timișoara, în Lobby Corp C (Universitatea Româno – Americană).

Seminarul Național de Iaido, coordonat de asemenea de Florin Ianaș sensei, va avea loc în perioada 11 – 12 mai, la Colegiul Național ”Aurel Vlaicu” din București.

Sâmbătă, 11 mai

– Hara Urara Grand Festa
Evenimentul central al ”Zilelor Culturii Japoneze” se va desfășura în Aula Magna a Universității Româno – Americane, începând cu ora 18:00. Gala va marca cea de-a 14 a aniversare a Centrului de Studii Româno – Japoneze ”Angela Hondru”.
Printre invitații speciali de anul acesta se vor afla cântăreața de enka și minyo Akari Mochizuki și singurul cântăreț la tsugaru shamisen din Marea Britanie, Hibiki Ichikawa.
Și anul acesta, cei mai performanți cursanți ai Centrului vor fi premiați în cadrul galei, premiul cel mare (”Kazuko Diaconu”), va consta într-o excursie de 12 zile în Japonia.

Luni, 13 mai

– La Sala Senatului a Universității Româno – Americane, începând cu ora 11:00, va avea loc Ceremonia Oficială de Semnarea a unui Acord de Cooperare bilateral între Nagaoka University și Universitatea Româno – Americană.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu