Voynich: cel mai misterios manuscris al lumii

Manuscrisul Voynich (4)Cu o vechime de aproape 600 de ani și scris de un autor necunoscută într-o limbă rămasă până în prezent nedescifrată, manuscrisul lui Voynich și-a căpătat renumele de “cel mai misterios manuscris al lumii”.

La începutul lunii februarie 2011 experții Universității din Arizona anunțau cu mândrie ((UA Experts Determine Age of Book ‘Nobody Can Read’)) că manuscrisul a fost, în sfârșit, datat: analiza cu Carbon-14 indică faptul că acesta a fost scris între 1404 și 1438. Nu este cea mai veche carte din lume ((Mahāyāna sūtra (1.300 de ani vechime) este considerată cea mai veche carte a lumii.)), dar este mai veche decât Biblia lui Gutenberg, prima carte printată.

[citat]Manuscrisul misterelor[/citat]

“Manuscrisul lui Voynich face Codul lui Da Vinci să pară absolut lipsit de strălucire: rânduri de text așternute pe un pergament vizibil vechi, curgând în jurul unor ilustrații complicate, hărți astronomice și figuri umane scăldându-se în ceea ce reprezintă, probabil, fântâna tinereții. Însă o privire mai atentă arată că nimic nu este ce pare a fi: caractere stranii, unele amintind de caractere latine, altele diferite de orice alte caractere folosite în limbile cunoscute, sunt aranjate în ceea ce pare a fi cuvinte și propoziții, doar că ele nu amintesc de nimic scris – sau citit – de vreo ființă umană. Este un cod sau un cifru? Oamenii continuă să analizeze statistic literele și cuvintele, însă, până în prezent, fără succes.” (The University of Arizona News)

[citat]O imagine a Căii Lactee de acum 600 de ani?[/citat]

Manuscrisul lui Voynich este alcătuit din 240 de pergamente de origine animală și este numit așa după Wilfrid M. Voynich, anticarul care l-a achiziționat în anul 1912. Cele mai multe pagini conțin imagini. Însă imaginile vin să adâncească misterul: plante neindentificate, imagini ale unor femei care se scaldă utilizând un ciudat sistem hidrodinamic, imagini stranii în care unii au identificat imagini văzute printr-un telescop (asemănarea unei astfel de imagini cu fotografiile recente prezantând structura spirală a Căii Lactee este greu de neglijat), alte imagini care se aseamănă cu celule văzute printr-un microscop, un soi de calendar prezentând semne zodiacale… Iată, în continuare, căteva imagini (click pentru mărire).

Sursa foto

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

4 comentarii

 1. Dorina

  Ar putea fi “cartea genezei” pe metoda asa zisei “clonari” sau ceva similar? O posibila ” creatie ” nu tocmai dvina atat la oameni cat si la plante… obtinerea unor noi specii?! Experimentul altei planete?

  1. Opinia cea mai raspandita este ca majoritatea semnelor ar fi lipsite de sens si ca ar fi existat un dispoztiv care ar fi lasat sa se citeasca doar anumite litere, Iar acestea ar fi compus singurul mesaj existent.

   Evident pare o opinie logica. Explica totul. Insa imi pare prea comoda. Dar, cine stie?

 2. vai… de cand ai publicat articolul citesc numai despre Manuscrisul Voynich si despre “Glossolalia” si despre criptografie! Incredibila mintea umana!

  1. da… cred ca avem nevoie de mistere. si cand dam de ceva ce ar putea fi, plecam sa-l vanam. asa mi s-a intamplat si mie. 🙂

Adaugă comentariu