Fuzjko Hemming: o mare pianista in recital la Ateneu

Luni, 21 februarie 2011, de la orele 19.00, Ambasada Japoniei în România şi Filarmonica George Enescu vă invită, la Ateneul Român, la un eveniment muzical de excepţie: recitalul de pian susţinut de Ingrid Fuzjko Hemming.

Albumul de debut s-a vândut în peste două milioane de exemplare

Ingrid Fuzjko Hemming a obţinut nenumărate premii încă din perioada studenţiei la Universitatea de Arte din Tokyo. După încheierea studiilor muzicale în Germania, se mută la Viena, unde este apreciată de marii muzicieni Bruno Maderna şi Leonard Bernstein. În urma unei răceli, îşi pierde parţial auzul. Depăşindu-şi problemele de sănătate, dovedeşte o neobişnuită forţă interioară şi-şi continuă activitatea muzicală la cel mai înalt nivel. Recitalurile pe care le susţine după întoarcerea în Japonia în anul 1996,  precum şi filmul documentar dedicat de televiziunea japoneză NHK exercită un puternic impact asupra publicului. În anul 1999 apare CD-ul său de debut La Campanella care se vinde în peste două milioane de exemplare, fapt puţin obişnuit în peisajul muzicii clasice. Vânzările record îi aduc de patru ori trofeul Albumul de muzică clasică al anului în Japonia.

Reperele unei cariere

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=xNzzF0M5hB0[/youtube] În iunie 2001 apare într-un recital la Carnegie Hall din New York şi în acelaşi  an concertează de trei ori în Europa şi în Statele Unite. În 2004 concertează alături de Orchestra Filarmonicii din Moscova, Cvartetul Artis din Viena,  Orchestra de cameră din Anglia, Orchestra Naţională din Belgia etc. În primăvara anului următor întreprinde un nou turneu împreună cu Filarmonica din Moscova sub bagheta dirijorului Yuri Simonov şi colaborează cu violoncelistul Mischa Maisky.

Anul 2006 marchează noi apariţii împreună cu Orchestra Filarmonică din Slovenia şi din nou, cu Filarmonica din Moscova. În luna  septembrie concertează alături de Royal Philharmonic Orchestra la Londra, iar în decembrie, alături de Cvartetul Artis la Salle Gaveau din Paris. În februarie 2007 susţine un turneu în trei mari oraşe americane şi apare pe scena de la Carnegie Hall. În perioada aprilie-iulie 2007 pe agenda sa  figurează mai multe concerte cu Janacek Philharmonic Orchestra, Bari Concert Society Orchestra, Orchestra de cameră din Lituania, Orchestra Radiodifuziunii din Spania, etc. Colaborează cu violoniştii Alexandre Da Costa şi Laurent Korcia. În luna septembrie 2010 participă la Festivalul Chopin 200, fiind invitată să cânte la Varşovia şi la Hôtel Lambert din Paris, un loc care-i este deosebit de drag şi a cărui istorie se leagă de numele marelui compozitor polonez.

Fuzjko Hemming este în acelaşi timp o pictoriţă de talent, cu expoziţii în Japonia şi în străinătate, se implică în mod activ în numeroase acţiuni de caritate și este o neobosită apărătoare a drepturilor animalelor.

Invitație la Ateneu

Programul ales de pianistă va cuprinde piese de Franz SchubertFrederic Chopin (Nocturna nr. 1 în si bemol minor, op. 9, Studiul nr. 11 în la minor, op. 25, Studiul nr. 3 în mi major, op. 10 Sonata pentru pian nr. 2 în si bemol minor, op. 35, Valsul nr. 1 în mi bemol major, op. 18), Johann Sebastian BachToshiya Sukegawa (Lacrimosa), Franz Liszt (Studiul de concert nr. 3, „Un sospiro“, Studiul după Paganini nr. 6, Studiul după Paganini nr. 3, „La Campanella”). (Impromptu nr. 3 în sol bemol major, op. 90, Moment muzical nr. 4 în do diez minor, op. 94), (Partita nr. 1 BWV 825 în si bemol major, Coralul BWV 147 „Jesus bleibet meine Freude“),

Biletele sunt în vânzare la Casa de bilete a Filarmonicii „George Enescu”.

În afara recitalului de la Bucureşti de luni, 21 februarie, Fuzjko Hemming va evolua şi pe scena Sălii Capitol a Filarmonicii „Banatul” din Timişoara joi, 17 februarie, de la orele 19.00.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu