Visul unei nopți amânate

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

Câteva gânduri despre alegerile prezidențiale. Pentru oamenii inteligenți

“Nu cred ca Iohannis este vânzător de copii sau trădător de ţară si nici că Ponta este bolșevic, frână pentru dezvoltare, dar asta este o concluzie riscantă care te poate face dușmanul tuturor. Nu e sigur că hoţii din spatele lui Klaus sunt mai virtuoși decât baronii lui Victor care au defluit spre arest în ultima perioadă. Ba, poate fi una, scuzaţi: de număr, sunt mai mulţi cei de stânga! Pardon, care stânga, care dreapta? În poza lui Klaus sunt unii care nu demult erau de stânga, iar la dreapta lui Victor stau nişte campioni ai dreptei care se ascund după o siglă.

De douăzeci şi cinci de ani ne ascundem cu toţii de fapt: după cuvinte, după slogane, după amintiri glorioase cu USL sau cu Alianţa DA. Nimeni nu vine în politica noastră să spună am greșit, îmi pare rău, sunt și eu om. Nimeni nu vine să recunoască slăbiciunile, înfrângerile, lașitățile sau tăcerile. Toţi suntem niţte supra-oameni. “Am venit să vă vestesc Supraomul. Omul este ceva ce trebuie depășit” cum zicea Nietzsche în Așa grăit-a Zarathustra. Nu vă chinuiți să aflaţi despre Zarathustra ăla, este vreun tip trimis să ne saboteze liniștea și armonioasa stare de lucruri.

Această lună de campanie a săpat tranșee între noi, a arătat că nu putem dezbate, că nu recunoaştem dreptul celuilalt la opinie. Că suntem violenți și lipsiți de mecanisme colective de reflecţie sau cadre publice de dezbatere lucidă. Nu am crezut vreodată că televiziunile pot degrada discursul atât sau că vom asista la lipsa unui dialog real într-o campanie.

Totul pare simplu doar că viitorul preşedinte nu are mijloace constituționale pentru a schimba radical România, chiar dacă ne putem închipui că ar avea un plan perfect şi o echipă de 25.000 de specialiști. Dacă va vrea să fie jucător ca preşedintele actual s-ar putea trezi cu 7,4 voturi împotriva și cred că aceasta nu este o perspectivă pe care şi-ar dori-o învingătorul de duminica seara. Dar nu-i lipsesc doar mijloacele constituționale, noului preşedinte îi lipsesc multe alte pârghii. Dar cea mai mai importanta parghie pe care n-o s-o aibă viitorul președinte suntem Noi. Da, noi înșine și semenii noștri nu il vom sprijini pe viitorul președinte dacă va vrea să schimbe totul, din temelii. Noi înșine vom vrea mereu o schimbare a celorlați, dar nu a noastră.

Preşedintele dacă va dori să facă o reforma a admistraţiei se va lovi de armata funcţionarilor care vor să-și păstreze privilegiile pentru ei, nevestele lor sau clienţii politici. Partidele care l-au sprijinit îl vor face să se răzgândească. Descentralizarea sau regionalizarea administrativă vor fi considerate mari pericole pentru dezmembrarea tarii. Transilvania este fragilă, Kosovo este recent, nu suntem pregătiţi pentru descentralizare, i se va spune din partea celor care l-au susţinut. Cum să dăm administraţiei locale dreptul de a hotărî ce se face cu banii, acolo sunt baronii, este coruptia, acolo se fură ca în codru şi nici nu exista competențe pentru o gestiune previzională a resurselor. Guvernarea este pentru Capitală, acolo sunt doar niște țărani!

Nici tinerii nu vor avea mai multe locuri de muncă, preşedintele nu poate face așa ceva, iar guvernul nu face decât sa raporteze ce au mai făcut firmele private. Să facem o scoală adevărată, fără diplome false, fără corupţie? Nici asta nu se poate, universităţile de stat răspândite peste tot sunt mândria parlamentarilor şi familiilor lor, nici un preşedinte nu va lua taurul coarne.

Credeţi ca preşedintele viitor va risca să le spună românilor adevarul despre România, lucruri pe care nu vrem să le auzim?Adică: nu întotdeauna ne omorâm după muncă, nu ne place să respectăm regulile și legile, suntem superficiali și avem încă multe lacune de civilizaţie, ori ca suntem prea individualiști și ar trebuie sa fim mai solidari şi cu un spirit civic mai dezvoltat. Nu cred, ar fi un șoc național, iar televiziunile l-ar face praf de dimineața până seara. În fine, dacă am continua lista neputințelor celui mai votat dintre pământenii plaiului mioritic ne-ar trebui mult spațiu dar și mai mult timp.

Indiferent dacă pierd sau câștigă Victor și Klaus, Mikey Mouse și Santa Klaus, au riscat să viseze şi să ne facă să visăm și noi la o lume ideală, uitând că totul e deşărtăciune. De luni încolo fiecare dintre noi vom face tot felul de lucruri și vom uita de măreția visului nostru de duminică.”

Vasile Dâncu,
Despre sublimele neputințe ale viitorului președinte,
sâmbătă, 15 noiembrie 2014

(grafica: Caraș Ionuț)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu