Turneul Pianul Călător ajunge la Piteşti, Buşteni şi Ploieşti

Cea de-a cincea ediţie a Turneului Pianul călător este în plină desfăşurare. După lansarea de succes de la Galaţi, Horia Mihail a poposit în oraşul său natal, Braşov, iar apoi a mers în Banat, la Reşiţa şi Timişoara, unde spectatorii s-au bucurat din plin de sonoritaţile pe care turneul le-a adus în oraşul lor. Imediat după Paşti, ajungând la Piteşti, Buşteni şi Ploieşti, pianistul va reveni cu încântătoarele lucrări romantice din repertoriul de anul acesta.

pianul-calator-2015Turneul Internaţional Pianul Călător (22 martie – 20 mai 2015) este organizat de Centrul Cultural Media Radio România şi Asociaţia Culturală Accendo şi este susţinut de Radio România.

Pentru Horia Mihail, Braşovul, oraşul debutului său artistic este întotdeauna un punct important şi emoţionant pe harta turneelor sale. Aici împărtăşeşte publicului sentimentele sale artistice dar şi gândurile: „Este publicul meu, aş putea spune, fiindcă aici am debutat, aici locuiesc şi aici sunt ca într-o familie, atât alături de colegii mei muzicieni, cât şi de cei pe care îi cunosc personal, aşa că n-aş putea spune că este un popas, ci este, poate, un punct de plecare. Pianul călător din acest an aduce oraşe noi, voi debuta la Luduş, voi debuta la Baia de Arieş, oraşe care nu sunt în circuitul obişnuit al artiştilor”. (Horia Mihail)

Publicul îl apreciază în egala măsură: “Avem un solist de valoare în oraşul nostru, duce faima Braşovului şi pe alte meridiane, ne bucurăm că vine şi acasă…Da, a fost frumos. A fost o seară minunată. Lume multă, foarte frumos”, “ Foarte frumos. Adică, eu l-am auzit cântând Liszt, l-am auzit cântând Mozart, dar parcă concertul ăsta a fost mai frumos”, “Pentru dânsul obositor, pentru noi, deosebit”, “Nu oricine ar face asemenea efort”.

Un concert cu orchestra va avea loc în perioada următoare la Piteşti, pe 16 aprilie, unde Horia Mihail va cânta cu Orchestra Filarmonicii sub bagheta lui Alexandru Ganea. Pianistul va interpreta Concertul nr. 2 în do minor op. 18 pentru pian şi orchestră de Rachmaninov. Apoi, recitalurile de la Buşteni (19 aprilie) şi Ploieşti (20 aprilie) vor cuprinde cele şase Klavierstücke op. 118 de Johannes Brahms, vor continua cu Après une lecture de Dante, de Franz Liszt şi se vor încheia cu Carnaval Op. 9 “Scènes mignonnes sur quatre notes” de Robert Schumann.

Şi pentru că menirea acestui turneu de amploare constă în a aduce bucurie publicului din cele mai diferite colţuri ale ţării, dar şi în obiectivul generos de a dărui unui oraş un pian de concert cu drept de folosinţă pentru următorii ani (pentru a încuraja alte evenimente muzicale de marcă), în urma celui de-al cincilea turneu, pianul călător pus la dispoziţie de Radio România urmează să rămână pentru următorii ani la Deva, la finalul lunii aprilie.

Traseul străbătut va acoperi toate zonele istorice ale ţării. La Tulcea şi la Roman, pianistul se va reîntâlni şi cu celelalte piane călătoare, rămase acolo în anii 2013 şi 2014. Itinerarul turneului poate fi urmărit pe pianulcalator.ro sau pe frecvenţele posturilor publice de radio.

Itinerar

22 martie, Galaţi, Teatrul muzical „Nae Leonard” – Concert cu orchestra
2 aprilie, Braşov, Sala Patria – Concert cu orchestra
7 aprilie, Reşiţa, Sala Lira – Recital
9 aprilie, Timişoara, Sala Capitol – Concert cu orchestra
16 aprilie, Piteşti, Casa de cultură a sindicatelor – Concert cu orchestra
19 aprilie, Buşteni, Centrul cultural „Aurel Stroe” – Recital
20 aprilie, Ploieşti, Sala Ion Baciu – Recital
21 aprilie, Sibiu, Sala Thalia – Recital
22 aprilie, Târgu Mureş, Sala Festivă a Liceului de Arte – Recital
27 aprilie, Luduş, Casa de cultură – Recital Pianul călător
28 aprilie, Baia de Arieş, Casa de cultură – Recital Pianul călător
29 aprilie, Alba Iulia, Casa de cultură – Recital Pianul călător
30 aprilie, Deva, Centrul cultural “Drăgan Muntean” – Recital Pianul călător
5 mai, Bucureşti, Sala Radio – Recital
8 mai, Bucureşti, Sala Radio – Concert cu orchestra
10 mai, Deva, Teatrul de artă – Concert cu orchestra
11 mai, Tulcea, Teatrul „Jean Bart” – Recital
12 mai, Roman, Casa de cultură – Recital
14 mai, Chişinău, Sala cu orgă – Recital
15 mai, Barlad, Pavilionul “Marcel Guguianu” – Recital
16 mai, Bucureşti, Parcul Herăstrău – Recital Pianul călător
17 mai, Bucureşti, Parcul Herăstrău – Recital Pianul călător
19 mai, Iaşi, Aula BCU – Recital
20 mai, Bistriţa, Sinagoga – Recital

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu