Trei curiozități legate de William Shakespeare

Știați că…

1. William Shakespeare a fost primul scriitor Occidental care a făcut referire la Transilvania?

În Pericle, Prinț al Tironului, piesă scrisă, cel mai probabil, în 1607 sau începutul lui 1608, se regăsesc și cuvintele

“The poor Transylvanian is dead that lay with the little baggage”

deși acțiunea piesei se petrece cu mult timp înainte ca Principatul Transilvaniei să fi existat sub această denumire.

2. Nu se știe cu exactitate date de naștere a lui William Shakespeare?

Se presupune că ar fi vorba de date de 23 aprilie (motiv pentru care, de exemplu, pagina de pe wikipedia în limba română vehiculează această dată. Ceea ce se știe însă cu siguranță este data la care a fost botezat: 26 aprilie 1564. Este și motivul pentru care, iar “de pildă”, pagina de pe wikipedia în limba engleză folosește, precaut, doar data botezului.

3. Nimeni nu se știe cum arăta de fapt William Shakespeare?

Nu există nici o descriere scrisă a aspectului fizic al lui Shakespeare și nici o dovadă că el a comandat vreodată un portret. Cel mai cunoscut portret al lui Shakespeare este, de fapt, gravura realizată de Martin Droeshout și aprobată de  Ben Jonson, actor contemporan cu “Marele Will”, ca fiind “foarte asemănătoare cu chipul real”. Această gravură.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu