O călătorie iniţiatică în spiritul poporului român, văzută prin ochii unui irlandez.
Pe 26 noiembrie 2012, irlandezul Peter Hurley a pornit într-o călătorie de 650 de kilometri, singur, pe jos, având ca unică sursă de supravieţuire bunătatea și ospitalitatea românilor. A mers de la Cimitirul Vesel din Săpânța până la Muzeul Național al Țăranului Român din București, parcurgând câte 30 de km pe zi. Douăzeci şi sase de zile mai târziu, pe 21 decembrie 2012, ajungea la destinație.
“Mă numesc Peter Hurley. M-am născut în Irlanda, în 1968, al optulea din zece copii.
Am ajuns în Romania pe 9 aprilie 1994. Aveam 26 de ani. Și locuiesc de atunci aici. După 15 ani în publicitate, am pornit în căutarea esenței României, acel ceva care m-a făcut în primul rând să mă mut aici, în căutarea adevăratelor valori care stau la baza identității voastre naționale și, dacă îmi permiteți să zic așa, a farmecului poporului.
Am ajuns la câteva concluzii:
1.România este o țară greu de înțeles. Este des categorisită incorect în străinătate, uneori intenționat, spre dezinformare, alteori din ignoranță.
2.Esența României se află mai ales (dar nu numai) în zona rurală, în civilizația voastră rurala străveche, care încă încearcă să supraviețuiască. Unii numesc acest fenomen “țărănime”.
3.Exista deja un oarecare nivel de conștiință în România în ceea ce privește adevărata valoare a acestei civilizații rurale și rolul ei în identitatea voastră națională, dar acum este în așa de mare pericol, încât mi-e teamă că această conștiință va deveni general acceptată numai după ce va muri, cum s-a întâmplat deja în țările vestice, printre care și Irlanda. România este înca “altfel” și în acest “altfel” cred că se află adevăratul vostru rol în viitorul Europei.”
Marţi, 10 decembrie, la ora 17.30, Muzeul Naţional al Ţăranului Român găzduieşte, la Studioul Horia Bernea, lansarea dublă a ediţiilor în limba română şi engleză ale volumului “Drumul crucilor”, respectiv, “The Way of the Crosses” semnate de Peter Hurley şi publicate de Editura Martor a Muzeului.
Cartea prezintă experienţele uimitoare trăite de Peter Hurley de când se află în România, în special călătoria pe jos de la Săpânţa la Bucureşti. Pornind de la credinţa că spiritul popoarelor europene trăieşte în satul românesc, că România este ultima ţără “vest” europeană care încă mai păstrează vie, nealterată, civilizaţia rurală autentică, Peter Hurley face o încercare de a convinge românii să descopere atât comoara neprețuită pe care o reprezintă tradițiile populare, cât şi responsabilitatea care le revine pentru păstrarea acestora.
“Irlanda este o ţară străveche, dar noi trăim cu vestigiile civilizaţiei noastre ţărăneşti. În România, aceleaşi tradiţii le găseşti încă vii. Este un aspect definitoriu pentru tot ce înseamnă poziţionarea României”, afirmă Peter Hurley.
După lansarea de la MNȚR, Peter pornește din nou la drum, înapoi spre Săpânța, de data aceasta cu o mașină plină de cărți. Va face popasuri pentru a-și prezenta cartea în urmatoarele orașe: Brașov (11 dec.), Odorheiul Secuiesc (12 dec.), Reghin (13 dec.), Cluj-Napoca (14 dec.), Bistrița (16 dec.), Vatra Dornei (17 dec.), Sighetu-Marmației (18 dec.), Baia Mare (19 dec.), Slatina (Ucraina) (20 dec.) și, în final, Săpânța, pe 21 decembrie, exact la un an după ce a încheiat drumul pe jos.