Teatrul e vis

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

Ce Trilogie ar crea Andrei Şerban din energiile popoarelor Pacificului?

Cum ar monta Lev Dodin o piesă de Samuel Beckett? S-ar putea întoarce Lucian Pintilie la Caragiale, în teatru? Ce imagini s-ar naşte pe scenă dacă, după Sonetele lui Shakespeare, Robert Wilson ar alege Luceafărul lui Eminescu? Despre libertatea imaginaţiei de a crea spectacole (im)posibile, semnate de cei mai mari regizori ai lumii…

Editura Paideia vă invită duminică, 27 octombrie, ora 13:30, la Sediul Fundaţiei Lӧwendal (Piaţa Gh. Cantacuzino, nr. 1), la lansarea volumului Teatrul e vis de Octavian Saiu, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, ediţia 2013.

Invitaţi: Andrei Şerban, Ludmila Patlanjoglu, Sorin Alexandrescu şi Michel Vaïs (Secretar General – Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru).

Teatrul e vis este o pledoarie pentru libertatea absolută a criticului. Nelimitată de nimic, în gând, în timp şi spaţiu, ea transformă scena şi sala într-un fel de tărâm imaginar fără sfârşit. Acolo se poate juca orice repertoriu şi se pot întâmpla minuni de negăsit în teatrele reale, cât de râvnite ar fi. Paginile ei sunt definite, aşadar, de un paradox asumat: descriu creaţii ideale, nenăscute, ca nişte scenarii ce încalcă toate regulile posibile, fiindcă nu ţin seama de nici o regulă. Sunt răzbunarea unei fantezii de spectator faţă de montări dorite, dar care nu au cunoscut luminile nici unei rampe. Sunt, de fapt, exerciţii de imaginaţie ale unui critic marcat de experienţele întâlnirilor cu mari regizori. Un critic sedus de arta lor într-atât, încât să-şi proiecteze pe scena sufletului câteva spectacole (im)posibile, pe care şi-ar dori cu împătimire să le vadă, semnate chiar de acei regizori. Totul într-un teatru visat, pe afişul căruia strălucesc numele lui Robert Wilson, Andrei Şerban, Thomas Ostermeier, Ariane Mnouchkine, Tadashi Suzuki, Silviu Purcărete, Robert Lepage, Lev Dodin, Lucian Pintilie.” (Octavian Saiu)

Octavian Saiu este profesor, cercetător şi critic de teatru. Are un doctorat în studii teatrale şi unul în literatură comparată. Predă la universităţi din România, Japonia şi Noua Zeelandă şi a fost Visiting Fellow la University of London. A susţinut numeroase conferinţe în Europa, Asia, America şi Australia şi a publicat articole în reviste naţionale şi internaţionale. A colaborat la prima Enciclopedie a receptării lui Samuel Beckett, tipărită la Londra, şi a fost moderatorul Conferinţelor „Beckett at the Festival“ în cadrul Programului Oficial al Festivalului Internaţional de la Edinburgh. Din 2004 este moderatorul Conferinţelor Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Este Vicepreşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT) – Secţia Română şi autorul volumelor: În căutarea spaţiului pierdut (Editura Nemira) / In Search of Lost Space (UNATC Press), Beckett. Pur şi simplu (Editura Paideia), Fedra, de la Euripide la Racine, de la Seneca la Sarah Kane (Editura Paralela 45), Ionescu/Ionesco: un veac de ambiguitate (Editura Paideia) şi Posteritatea absurdului (Editura Paideia). A primit Premiul Criticii pentru Carte de Teatru în 2010 şi Premiul UNITER pentru Critică de Teatru în 2013.

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu