Prima fotografie romaneasca

Acesta este prima fotografie realizată vreodată de un fotograf din România.

Se numește Cupidon cu bratele frânte și a fost realizată în noiembrie 1848 de către fotograful transilvănean Carol Popp de Szathmáry. Este o calotipie realizată în studioul său de pe Calea Victoriei din București (pe atunci Podul Mogoșoaiei) care înfățișează o statuetă din colecția personală a artistului. Născut pe 11 ianuarie 1812 la Cluj, Carol Popp a fost printre primii 10 fotografi din Europa și a realizat primul reportaj fotografic de război din lume în timpul Războiului Crimeii, fiind recunoscut ca primul foto-jurnalist din lume.

Din nefericire, memoria lui Carol Popp de Szathmáry nu este cinstită după cum se cuvine: în Cluj, orașul natal, abia dacă se știe de existența sa și, deși a fost primul fotograf atestat oficial în România (fiind fotograf oficial al lui Alexandru Ioan Cuza și Carol I) și a trăit cea mai mare parte a vieții sale în București (unde, de altfel, a și murit), pe pagina în engleză de pe Wikipedia este pomenit doar ca un artist al Ungariei.

Iată și alte fotografii ale lui Carol Popp de Szathmáry.

Panorama din Dealul Spirii, cca. 1866 (zona actualului Palat al Parlamentului)

Port din București, cca. 1860

Războiul Crimeii, 1855 (fotografie din cadrul primului foto-jurnal de război din istoria lumii)

Alexandru I. Cuza, cca. 1863

Joagărul de la Dâmbovicioara cca. 1866

Malul Dunării, cca. 1866

Piatra Neamț, cca 1866

Sinaia, cca. 1867

Lăptăreasă cu lapte bătut, cca. 1870

Războiul de Independență, 1877-1878

(Sursa foto: Institutul de Memorie Culturală)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

3 comentarii

  1. q

    foarte bun articolul, mi-a placut mult.

  2. […] va recomandam sa aruncati un ochi la un articol excelent, credem noi, despre prima fotografie romaneasca. O sa cititi in el si despre primul foto-jurnalist […]

  3. Radu

    Toate bune şi frumoase, doar că în 1848 nu exista România.

Adaugă comentariu