Sase sfaturi despre scris

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

Oferite de către marele John Steinbeck.

“Permiteţi-mi să vă ofer beneficiul experienței mele în confruntarea cu 400 de pagini goale de hârtie – îngrozitoare lucruri ce trebuiesc umplute. Ştiu că nimeni nu vrea cu adevarat să beneficieze de experienţa altuia, motiv pentru care, probabil, este și așa de ușor de oferit. Dar următoarele sunt unele dintre lucrurile pe care a trebuit să le fac pentru a evita să o iau razna.

1. Abandonează gândul că vei termina vreodată. Uită de numărătoarea celor 400 de pagini pe care ai de gând să le scrii și scrie doar o singură pagină în fiecare zi. Ajută. Astfel, atunci când vei ajunge să termini de scris, vei fi mereu surprins.

2. Scrie liber şi cât mai rapid posibil şi așterne totul pe hârtie. Nu corecta și nu rescrie niciodată până ce totul nu este scris. Rescrierea în timpul procesului creativ este, de obicei, o scuză pentru a nu merge mai departe. În plus, interferează cu fluxul şi ritmul de scriere, care pot veni doar printr-un soi de asociere inconștientă cu lumea materială.

3. Uită de public, în general. În primul rând, pentru că acel public fără nume și fără chip te va speria de moarte. Iar în al doilea rând, pentru că, spre deosebire de teatru, acesta nu există. În scris, publicul este format dintr-un singur cititor. Am constatat că uneori ajută să alegi o persoană – reală sau imaginară – şi să îi scrii ei.

4. Dacă o scenă (sau un capitol) scoate untul din tine și, cu toate acestea, încă mai crezi că o dorești păstrată, las-o așa cum e și treci mai departe. Când ai terminat totul te vei putea întoarce la ea. Și s-ar putea să constați că motivul pentru care ți-a dat bătăi de cap este acela că nu aparține întregului.

5. Ferește-te de o scenă care îți devine prea dragă, mai dragă decât restul. În cele mai multe cazuri se întâmplă să constați că este din alt tablou.

6. Dacă utilizezi dialoguri, rostește-le cu voce tare, în timp ce le scrii. Doar atunci ele vor căpăta rezonanța vorbirii.”

John Steinbeck

(sursa: The Paris Review)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu