Sare și piper sub gheață

The Mountain Between Us.

S-ar putea lesne spune că fermecătoarea Kate Winslet e o supraviețuitoare… de profesie. Dacă   în urmă cu două decenii,în Titanic, a înfruntat valurile și-a scrutat înălțimile de pe catarg, îndurând răceala gheții, în pelicula The Mountain Between Us, realizată de Hany Abu-Assad, rămâne învingătoare, după o adevărată odisee montagnardă. The Mountain Between Us  reprezintă ecranizarea romanului omonim de Charles Martin și povestește istoria a doi străini nevoiți să aibă încredere unul în celălalt, încercând să supraviețuiască în urma unui accident de avion, în High Uintas Wilderness, și să facă față naturii (ostile) înghețate. Ben Bass (Idris Elba) – un medic neurochirurg – și Alex Martin (Kate Winslet) – o jurnalistă de teren – sunt implicați într-o adevărată tragedie din care scapă doar cei cu instincte și cu sentimente puternice.  Ben și Alex nu ar fi trebuit să se întâlnească vreodată, dar o furtună de zăpadă din Munții Stâncoși i-a pus în imposibilitatea de a-și urma traiectoriile prestabilite: ea trebuia să își întâlnească logodnicul în vederea mariajului, iar el trebuia să ajungă degrabă să își opereze pacienții. Hazardul face ca cei doi să-și intersecteze pașii pe coridor, iar Alex să-i propună lui Ben să se îmbarce la bordul unui avion de mici dimensiuni care să le permită să prindă alt zbor de pe un alt aeroport. Nimic nu părea să le zădărnicească speranța, dar inevitabilul are, totuși, loc și micul aparat de zbor se izbește de un versant muntos.

După acel “crash” de la mare altitudine (pilotul suferise un accident vascular), cei doi eroi caută cu înverșunare să iasă din acel “iad alb”. Filmul a fost turnat în Canada, în condiții reale, iar decorurile naturale “frigorifice” ne duc imediat cu gândul la The Revenant. Așadar, în această aventură a extremelor și drama sentimentală, Kate Winslet și Idris Elba se luptă din răsputeri să ajungă la liman, însoțiți de câinele pilotului decedat, în vreme ce scenariștii le întind numeroase capcane. Înconjurați de munți, atacați de sălbăticiuni (puma) și orbiți de viscolul puternic, congelați de nopțile cu temperaturi polare, cei doi supraviețuitori înfruntă, minut cu minut, ostilitatea naturii. Valoroșii actori conferă veridicitate situațiilor (fie chiar și limită) de pe ecran și debarasează povestea de ambalajul melodramatic. Realizatorul Hany Abu-Assad, care s-a remarcat prin peliculele (palestiniene) Paradise now, Omar, Ya tayr el tayer, răspunde acestei drame cu sensibiltatea cineastului din zona realismului, refuzând elementele lacrimogene care   ar fi diluat această lecție de omenie și de înaltă atitudine umană. Muzica semnată de Ramin Djawadi accentuează situațiile-limită și intervenția hazardului, deturnând adesea codurile hollywoodiene, dar suferința e relevată de un duo actoricesc de excepție. Fosta parteneră a mult-încercatului Leonardo DiCaprio, admirabila Kate Winslet e mereu secondată de carismaticul Idris Elba, alături de care răzbește în această poveste à la Frozen. Chiar dacă scenariul e simplu, cei doi interpreți îl fac eficient. Gheața e topită de căldura degajată de cele două suflete greu încercate. Sinceritatea interpretării încălzește atmosfera întregii pelicule; pe măsură ce temperatura scade, sentimentele cresc intensitatea din această lungă și complicată “cursă cu obstacole”. În mijlocul peisajelor autentice somptuoase, adevărul se desprinde din natura trăirilor, iar filmul – catastrofă capătă coloratura unei duioase drame sentimentale.

The Mountain Between Us

Regia: Hany Abu-Assad
Scenariul: Chris Weitz, J. Mills Goodloe (după romanul The Mountain Between Us de Charles Martin)
Imaginea: Mandy Walker
Decorurile: Patrice Vermette
Costumele: Renee Ehrlich Kalfus
Montajul: Lee Percy
Muzica: Ramin Djawadi
Distribuția:
Kate Winslet – Alex Martin
Idris Elba – Ben Bass
Beau Bridges – Walter
Dermot Mulroney – Mark
Linda Sorensen – Pamela
Durata: 1h47

Personajele se află într-un contrast puternic de tipul “sare și piper”: ea – o femeie (albă) cu o profesie riscantă, o făptură dominată de emoții, el – un bărbat (de culoare) rațional,  neurochirurg, deloc predispus la confesiuni (Ben Bass:“The heart’s nothing but a muscle”). Situația extremă/Circumstanța îi forțează să petreacă împreună câteva zile împreună, în condiții neprevăzute (Alex Martin:[to Ben]“We can go three weeks without food, three days without water, and three hours without shelter”). Proba coabitării poate fi trecută doar cu efort și datorită solidarității. Capitalul de simpatie acumulat de cei doi interpreți face suportabil suspansul de pe ecran și îl determină pe spectator să se întrebe cât mai durează până ce eroii se vor îmbrățișa (trecând peste întrebarea legată de barba lui Idris Elba, care niciodată nu e înghețată, ci devine un mijloc de seducție). Bunăoară, un bărbat, o femeie și un câine – rămași fără hrană și fără adăpost, undeva aproape de cer, în condiții de ger și viscol năpraznic, cu pericolul moarții mereu aproape – ne duc cu gândul la o Arcă din vechi vremuri. Cu toate că povestea nu e tocmai originală, eficiența dramatică e vizibilă, iar regia ne oferă o succesiune de tablouri în care eroii depun eforturi supraomenești  pentru a rămâne în viață. În pofida calvarului natural, apropierea sentimentală nu se lasă mult așteptată. În povestea albă, printre cele câteva contracâmpuri inedite și printre dialogurile atent cizelate, care injectează puțină ironie, aventura triumfă. Evenimentele bine redate fac  digerabile acele flashbackuri siropoase și discursul puritanist. Vârful acestui film e cel de natură filosofico-sentimentală, iar simbolistica alb-negru, yin yang, într-un regat alb, în «plein air», relevă focul de sub gheață.

The Mountain Between Us scoate de pe pistă anumite relații și reconfigurează relieful emoțional, datorită alchimiei din interiorul admirabilului duo Kate Winslet – Idris Elba.

Mădălina Dumitrache

Mădălina Dumitrache Facebook | De același autor

Cultura te îmbogăţeşte, te plasează pe o anumită ierarhie valorică, cu condiţia să fie dublată de inteligenţă şi de cei şapte ani de acasă. Licenţiată în Teatrologie-Filmologie (UNATC "I.L.Caragiale, Bucureşti) şi Pedagogie (Univ. Buc.), mă simt aproape de cei "săraci în arginţi, dar bogaţi în iluzii" ştiind că cea mai subtilă şi solidă formă de supravieţuire este CULTURA.

Recomandări

Adaugă comentariu