Regizoarea Vera Ion a primit Premiul Ambasadei Irlandei pentru tineri dramaturgi

“O recunoaștere a tuturor eforturilor noastre de a dezvolta prin teatru povești reale, puternice și relevante pentru publicul român.”

Regizoarea Vera Ion a primit Premiul Ambasadei Irlandei pentru tineri dramaturgi, în cadrul unei ceremonii care a avut loc vineri în prezența a numeroase personalități irlandeze și române din lumea teatrului.

Câștigătorul premiului este ales de un juriu condus de regizorul Alexandru Dabija și care îl include pe Aideen Howard, directorul literar al Teatrului Național Irlandez Abbey Theatre. Acesta a declarat că piesa câștigatoare, numită “Refuz să cresc. Dacă puteți face o mică donație“, arată o imaginație dramatică și activă în redarea unei povești pline de conflicte, de umor, dar și de simț al transformării.

Ajuns la a patra ediție, premiul denumit oficial Irish Embassy Award for an Emerging Romanian Playwright, are menirea de a încuraja colaborarea dintre teatrul românesc și cel irlandez. Laureații primesc suma de 1000 de euro, iar Ambasada Irlandei realizează toate demersurile pentru ca textul să fie tradus în limba engleză și prezentat în spectacol-lectură pe scena Abbey Theatre din Dublin.

Regizoare, dramaturgă, poetă și actriță, Vera Ion a fondat acum 3 ani Laboratorul Scrie despre Tine alături cu colegul ei, actorul Sorin Poamă. Prin cursuri de actorie și dramaturgie, cei doi dezvoltă poveștile de viață ale participanților în piese de teatru, din lucrul cu prima grupă de cursanți rezultând deja 6 texte noi de teatru contemporan. “Refuz să cresc. Dacă puteți face o mică donație” este a treia producție a Laboratorului Scrie despre Tine și este scrisă și regizată de Vera Ion. Despre premiu, laureata spune că “vine ca o recunoaștere a tuturor eforturilor noastre de a dezvolta prin teatru povești reale, puternice și relevante pentru publicul român, care să vorbească despre viețile celor din jurul nostru și în care oricine se poate recunoaște”.

Următoarea reprezentație a piesei câștigatoare va avea loc miercuri 7 noiembrie, începând cu ora 20, la Join’Point (Mansarda Lente Armenească, Str Arcului nr 8).

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu