Puterea ascunsa a zambetului

Dorește-i unui om să zâmbească și îi vei dori tot binele din lume.

zambet“Vestea bună e că ne naștem zâmbind. Fătul pare să zâmbească în uter. Când se nasc, copiii continuă să zâmbească. Chiar și copiii orbi zâmbesc la auzul vocii umane. Zâmbetul este una dintre cele mai răspândite expresii umane.

În cercetările sale din Papua Noua Guinee, Paul Ekman, cel mai renumit cercetător al expresiilor faciale, a descoperit că membrii tribului Fore – care erau total deconectați de cultura vestică și erau cunoscuți pentru ritualurile neobișnuite de canibalism – corelau zâmbetul cu exact aceleași tipuri de situații ca și noi. Din Noua Guinee până la Hollywood sau la arta modernă din Beijing, zâmbim pentru a exprima bucurie și starea de bine.

Când sunteți în preajma unui copil care zâmbește, v-ați întrebat de ce zâmbiți și voi? Un studiu recent al Universității Uppsala din Suedia a arătat că e foarte greu să fii încruntat când privești pe altcineva zâmbind. De ce? Pentru că zâmbetul e transmisibil și anulează controlul pe care îl avem asupra mușchilor faciali.

Într-un studiu despre imitarea zâmbetului al Universității Clermont-Ferrand din Franța, persoanele trebuiau să stabilească dacă un zâmbet era autentic sau forțat ținând un creion în gură pentru a bloca mușchii zâmbetului. Fără creion, persoanele au putut evalua corect rezultatele. Cu creionul în gură însă, când nu puteau imita zâmbetul pe care îl vedeau, evaluarea le era afectată.

Cercetătorii britanici au descoperit că un singur zâmbet poate genera același nivel de stimulare cerebrală ca 2.000 de tablete de ciocolată. Același studiu afirmă că zâmbetul induce aceeași satisfacție ca atunci când primești 16.000 de lire bani gheață. Asta înseamnă 25.000$ pentru un zâmbet. Nu-i rău deloc. Gândiți-vă așa: 25000$ înmulțit cu 400… asta înseamnă că mulți copii se simt precum Mark Zuckerberg.”

Ron Gutman, Puterea ascunsă a zâmbetului.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu