10 adevăruri rostite chiar de către Mihai Eminescu

Din când în când, e bine să ne reamintim…

Și, poate, ar fi bine să reamintim și altora unele dintre adevărurile rostite de Mihai Eminescu. Adevăruri care, iată, sunt și astăzi la fel de necesare.

1. “Fără muncă nu există bunăstare, fără adevăr nu există cultură.”
2. “Nivelul culturii generale a naţiei nu-l poate ridica nimeni cu umărul, timpul şi munca umplu neajunsurile.”
3. “Școala va fi școală când omul va fi om şi statul va fi stat.”
4. “Arta de a guverna e în România sinonimă cu arta de a amăgi poporul, de a-l cloroformiza cu utopii demagogice.”
5. “S-au zidit fără îndoială multe palate în Bucureşti, s-a înmulţit numărul acelora care trăiesc numai în capitală sau numai în străinătate; ţara munceşte înzecit pentru a întreţine absenteismul şi luxul, precum şi pătura numeroasă de oameni care şi-au făcut din politică o profesie lucrativă.”
6. “De când datează exportul nostru de grâne, de atunci importul de fraze. S’ar putea zice că România a preschimbat păturile adânci şi binecuvântate de Dumnezeu ale ţărânei sale pe vorbe deşerte, pe teorii de gazetă, pe subţiri apucături advocăţeşti ş. a. m. d., căci spiritele cele bune, ce mai sunt în viaţă, le datorim unei epoce cu mult anterioare celei actuale.”
7. “Când vedem dar pe “patrioţi” cumulând câte 5-6 însărcinări publice asupra lor, putem fi de mai înainte siguri că nu-şi îndeplinesc nici una cum se cade.”
8. “Legile unui popor, drepturile sale, nu purced decât din el însuşi.”
9. “În ţara noastră este de ajuns dacă se asigură înaintarea meritului şi a muncii; e destul atâta, şi numai pentru asta se cere reorganizare socială.”
10. “Mulţi lucrează, dar puţini gândesc.”

Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

5 comentarii

 1. unusximmortalis

  ati uitat pe cea mai de cea mai

  “Nu spera si nu ai teama,
  Ce e val ca valul trece;
  De te-ndeamna, de te cheama,
  Tu ramâi la toate rece.”

 2. Aida

  Pacat ca e cat se poate de actual ceea ce a scris. De altfel, in “Icoane vechi si icoane noua” e ca si cum ar descrie prezentul.

  Speram ca tanara generatie va crea un echilibru. 🙂

  1. Ati grait un mare adevar , va felicit ! .

 3. mirica

  Multi din generatia tanara (si in special cei din generatia revolutiei)nu mai stiu cine este Eminescu.Astazi e ziua nasterii sale si-i aducem un pios omagiu.
  Adevarurile spuse de el acum peste o suta de ani, sunt valabile si azi.

 4. Niku

  Totusi tata lui, susţinea că Eminescu s-a născut pe 20 decembrie 1849 şi nu 15 ianuarie 1850 . Vorba poetului-publicistul, fără adevăr nu există cultură

Adaugă comentariu