Eminescu: cinci lucruri mai puțin cunoscute

1. Între Mihai Eminescu și o altă mare personalitate (contemporană cu acesta) există asemănări fizice izbitoare. Priviți imaginile.

În imaginea din stânga este Mihai Eminescu, la vârsta de 28 de ani, într-o fotografie realizată în anul 1878 de către Franz Duschek. Iar fotografia din dreapta este realizată în anul 1869 și îl reprezintă pe Friedrich Nietzsche la vârsta de 25 de ani. Iar dacă aceste două imagini nu v-au convins, iată o altă serie de două fotografii.

În imaginea din stânga, Mihai Eminescu, la vârsta de 37 de ani, într-o fotografie realizată în anul 1887. În imaginea din dreapta, Friedrich Nietzsche, la 31 de ani, într-o fotografie realizată în anul 1875.

2. Cea mai cunoscută imagine a lui Mihai Eminescu este aceea dintr-o fotografie în care acesta avea vârsta de 19 ani. O fotografie realizată în 1869, în Piaţa Sf. Wenceslas din Praga, de către fotograful Jan Tomas. Această fotografie.

3. Există doar patru fotografii despre care se știe cu siguranță că îl reprezintă pe Mihai Eminescu. Cele trei fotografii prezentate mai sus și aceasta, realizată în anul 1885.

4. Eminescu este numele unui crater de pe planeta Mercur (craterul care se vede în centrul imaginii), cu un diametru de 125 de kilometri.

5. Și tot Eminescu este denumirea unui asteroid cu un diametru de 6 kilometri, situat la 250.000.000 km de Terra.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

5 comentarii

 1. In a Iv-a, seamana cu Freddie Mercury.

 2. Petru Hreanu

  Cuvintele sunt prea sarace atunci cand vorbesti despre un geniu. Nu cer decat sa i se acorde importanta pe care o merita, iar carcotasii sa se abtina pentru ca afirmatiile lor nu au nici o valoare…

 3. hiris

  la performantele aparatelor foto din acea vreme m-as fi mirat daca nu semanau intre ei!

 4. Roxana Sgouros

  Eu sunt convinsa ca l au eliminat!! De aceea nici în ziua de azi nu știm cu certitudine de ce boala suferea sau care e motivul adevărat al decesului!

 5. Sandu ioana

  Chiar se stie cauza morții lui și este certă, depinde ce ai găsit să citești despre el. Nu o spun cu răutate și eu am avut aceeași incertitudine dar am reușit să o elucidează, căutând și citind foarte multe despre viața lui Eminescu. Am toată aprecierea pentru ce a lăsat în urmă cu regretul că ar fi putut să lase și mai mult, dacă avea mai multă grijă de el că ființa umană.

Adaugă comentariu