Prima scoala romaneasca

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

Aflam ca prima biblie a rusilor se afla la noi. Insa cel mai suprinzator document a fost pentru mine manuscrisul teribil al lui Alexandru Lapusneanu in foita de aur… pe piele de ied nenascut (a carui continuare se afla la Oxford). Prima tiparitura slava se afla tot aici si chiar primile biblii romanesti. Aflu cu stupoare ca documente lipsa despre Dacia se afla la Vatican…

Peste 4.000 de carti vechi si 30.000 de documente stau la dispozitie pentru aflarea trecutului istoric.

[citat]O oaza a spiritualitatii romanesti[/citat]

Scoala din Schei are o vechime presupusa de 1000 de ani insa prima atestare oficiala apare in 1390 cand se emite Bula papala a lui Bonifaciu ai IX-lea. Aici s-a scris prima cronica cu subiect romanesc, de către brasoveanul Dimitrie Eusta-tievici (1757), si primul calendar almanah în litera¬tura romana de Petcu Soanu; tot aici s-a format o adevarata scoala de copisti si traducatori ale cartilor de cultura.

Diaconul Coresi şi colaboratorii sai au realizat primele carti de limba romana, tiparind între anii 1556-1588, 40 titluri de carte în sute de exemplare. Acestea au fost raspandite pe intreg cuprinsul tarii, fapt care a dus la consolidarea unitatii spirituale romanesti din acea vreme.

Si inca n-am auzit tot, n-am vazut tot, ba din contra… o parte prea mica din arhiva muzeului! Imi amintesc la randul meu de profesorul de religie care ne spunea inca din primele lectii ca ajungi la un moment dat sa-ti dai seama ca, cu cat cunosti mai mult, cu atat stii mai putin…

In spatiile adiacente Scolii se organizeaza tematic expozitiile: “Junii braşoveni”, “Scheii braşovului în pictura lui Ştefan Mironescu”, “Muzeul Tudor Ciortea”, “Muzeul Ex libris”, “Muzeul Nicolae Titulescu”, Muzeul “Ion Colan” si in curand “Muzeul Patrimoniul naţional şi universal”.

Roxana Teaca

Roxana Teaca De același autor

Luna e plina, cerul e roz, norii lila.

Recomandări

Adaugă comentariu