Prima scoala romaneasca

Prima scoală românească se află în interiorul curții Bisericii Sfântul Nicolae din Brașov. Primele cursuri în limba română au avut loc aici în 1583. Actuala clădire datează din 1760 și adăpostește “Muzeul Prima Școală Românească”.

scoalaDa, am ajuns la prima scoala romaneasca. Si m-am asezat in banci vechi de sute de ani. Cativa elevi ai claselor a 4-a veniti din Piatra Neamt m-au insotit in acest muzeu. Imbiata de “ghizii” nostri am patruns intr-un spatiu arhaic plin de incarcatura emotionala si istorica.

De pe vremea lui Anton Pann

Patosul ghidului ne-a inmarmurit; ne-am asezat in banci si l-am ascultat cuminti. Lucruri nemaiintalnite ne-au captivat atentia. Detalii ca tablita de scris folosita pe vremea lui Anton Pann, sugativa uriasa care folosea cenusa sau nisip pentru corectura, abacul bine intretinut ne-au transpus in mod autentic intr-o alta epoca. Nuiaua ramasa nu se stie de cand ne-a avertizat totusi ca nu-i de gluma. Am aflat usurati ca pe vremurile acelea aveai nevoie doar de cateva luni intense de studiu pentru a te considera absolvent.

[citat]Zeci de mii de documente[/citat]

Mergand mai departe descoperim harta Daciei asa cum era… adica o Romanie de azi doar ca mai rotunda si frumoasa careia nu-i lipseste nimic. Amintindu-ne de manuscrise si tezaure care au plecat in alte tari … ghidul nostru atrage atentia spre cartile imbracate in aur si argint cu greutatea de… 7 kg!

Roxana Teaca

Roxana Teaca De același autor

Luna e plina, cerul e roz, norii lila.

Recomandări

Adaugă comentariu