Prahova: cea mai sustenabilă clădire din Europa

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

Destintă familiilor defavorizate din Boldeşti-Scăeni (Prahova), clădirea centrului comunitar va fi cea mai sustenabilă clădire din Europa.

OMV Petrom a lansat un proiect unic de dezvoltare comunitară în localitatea Boldeşti-Scăeni din judeţul Prahova, oraş în care compania desfăşoară activităţi operaţionale. Centrul educaţional şi vocaţional se adresează, în principal, comunităţii de rromi din localitate (aproximativ 10% din populaţia oraşului), dar şi altor persoane defavorizate şi va sprijini peste 500 de beneficiari de toate vârstele cărora le va oferi şansa la o viaţă decentă.

”Centrul educaţional şi vocaţional din Boldeşti-Scăeni este unic prin faptul că tot ce se va întampla acolo are la bază principiile sustenabilităţii. Clădirea centrului este proiectată conform celor mai riguroase standarde în construcţie şi îşi propune să devină cea mai sustenabilă clădire din Europa. Programele educaţionale şi de formare profesională dezvoltate de partenerii de la Amare Rromentza sunt aplicate pe nevoile comunităţii şi pe un dialog constant. Centrul este construit prin activitatea voluntarilor, sub atenta coordonare a celor de la Habitat for Humanity România. Centrul din Boldeşti este expresia cea mai concretă a principiilor care stau la baza strategiei noastre de intervenţie comunitară.” declară Mona Nicolici, Manager Sustenabilitate OMV Petrom.

Proiectul urmărește creșterea nivelului de trai și educațional al comunității de rromi prin îmbunătățirea performanțelor școlare, reducerea abandonului școlar și creșterea nivelului de implicare a părinților. Membrii comunității vor beneficia de cursuri de formare profesională în vederea creșterii oportunității găsirii unui loc de muncă sau a dezvoltării unei afaceri pe plan local.

Centrul Rromilor “Amare Rromentza”, parteneri în cadrul proiectului, derulează din 2011 în Boldeşti Scăeni activităţi tip şcoală după şcoală, de educaţie preşcolară şi interculturală pentru copii rromi şi români şi activităţi de consiliere şi educaţie parentală pentru părinţi.

„Experienţa acumulată în toţi aceşti ani de activitate educaţională în comunitatea din Boldeşti Scăeni va putea fi valorificată cu succes în cadrul “Centrului de Resurse al Comunității Rrome Boldești-Scăeni”. Centrul Rromilor “Amare Rromentza” îşi propune să pună în aplicare viziunea sa referitoare la educaţia pentru identitate şi stimă de sine etnică, elemente pe care le considerăm fundamentale pentru formarea copiilor şi adulţilor. “Iekh ciacio manuş si ieck manuş kai na lajavel peske darina – un cetăţean responsabil este un om căruia nu îi este ruşine de rădăcinile sale” declara Delia Grigore, Preşedintele Centrului Rromilor “Amare Rromentza”.

Construcţia clădirii beneficiază de implicarea tinerilor arhitecți din România, a voluntarilor și a comunității locale şi se realizează exclusiv prin contribuția voluntarilor, sub coordonarea celor de la Habitat for Humanity România.

“Habitat for Humanity România nu construiește doar case, construiește comunități. Proiectul de la Boldești Scăeni este un bun exemplu al modului în care înțelegem revitalizarea comunității, concept prin care, în timp, se elimină locuirea sărăcăcioasă. Știm foarte bine cum să implicăm localnicii în activitățile de construcție. Ei vin ca voluntari pe șantierele noastre, capătă încredere în proiect și, mai important, dezvoltă sentimentul de apartenență – știu că centrul le aparține și trebuie să aibă grijă de el pe viitor. Costurile de întreținere zero sunt un alt element extrem de important, de un real folos pentru o comunitate săracă.”, a declarat Mario DeMezzo, Director Național Habitat for Humanity Romania.

Viitoarea clădire a centrului este realizată conform Passive House, un standard cunoscut la nivel internaţional care urmărește pe lângă factorul de eficiența energetică şi provenienta materialelor folosite în construcţie, independenţa de apă sau politica ‚zero deşeuri pe şantier’ (reciclarea tuturor materialelor folosite). De exemplu, o construcție care se certifică Passive House trebuie să consume maximum 25 kWh/mp/an, în timp ce o construcție obișnuită în România consumă peste 200 kWh/mp/an. În tot procesul de construcție, se utilizează produse provenite de la antreprenori şi furnizori locali, cum ar fi lâna pentru izolația termică, nuiele împletite pentru piese de mobilier sau baloţi de paie pentru umplerea structurii de lemn.

“Sustenabilitatea a fost o valoare principală a proiectului încă de la început. Pe de o parte o sustenabilitate tehnică, referitoare la calitatea superioară a ambientului interior, a impactului minim asupra mediului și a compensării energiei consumate sau a amprentei de carbon produse, iar pe de altă parte o sustenabilitate culturală și socială: am ales materiale și tehnici locale (structură din lemn, umplutură din baloți de paie, tencuieli din lut, învelitoare din șindrilă), care conlucrează cu soluții inovatoare și tehnologii performante (fundații pe șuruburi metalice, tâmplării cu triplu vitraj, panouri solare) și am cooptat în echipa de execuție persoane din comunitatea de rromi, pentru a se specializa în tehnicile constructive folosite.”, a declarat autorul proiectului, Arhitectul Adrian Pop, membru al echipei PRISPA, câştigătoarea locului 2 pentru eficienţă energetică la competiţia Solar Decathlon Europe ediţia 2012 desfăşurată la Madrid.

Clădirea centrului social de la Boldești-Scăeni va beneficia de independență totală față de toate utilitățile disponibile în rețeaua publică. De exemplu, apa folosită provine dintr-o fântână forată pe parcela care găzduiește construcția, iar apa de ploaie este colectată și refolosită. Întreg necesarul de energie electrică și termică este asigurat de un sistem de 30 de panouri fotovoltaice și două panouri solare termice. Deși energia electrică necesară e preluată din rețeaua publică, cea produsă de panourile fotovoltaice este „injectată” înapoi în sistem, ceea ce generază zero costuri. Mai mult, consumul anual al clădirii va fi mai mic decât cantitatea de energie produsă.

Construcția centrului social face parte dintr-un proiect amplu, desfășurat de OMV Petrom între 2012-2015, ce vizează susținerea comunității rrome și a persoanelor dezavantajate din localitatea prahoveană Boldești-Scăeni. Valoarea totală a investițiilor, realizate pe parcursul celor trei ani, este de peste 320.000 de euro. Partenerii OMV Petrom în acest proiect sunt Habitat for Humanity România, Asociația Centrul Rromilor Amare Rromenza, Asociația Centrul pentru Sustenabilitate în Mediul Construit şi Primăria Orașului Boldești-Scăieni.

centru-comunitar

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu