Carcera împăcării

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

Cum tratau sașii “simptomele de divorț”.

Atesta încă din anul 1397, Cetatea din Biertan este una dintre bijuteriile arhitectonice ale Transilvaniei. În perioada 1486 – 1584 a fost ridicată aici celebra  Biserică fortificată din Biertan, biserică inclusă, în 1993, pe lista monumentelor patrimoniului mondial a UNESCO. O biserică fortificată care a făcut posibil ca, în mai bine de 300 de ani, în localitate să existe un singur divorț.

“Pe vremuri, în bastionul estic se afla “carcera”, unde erau închiși, timp de două săptămâni, cuplurile (soț și soție) care se certau și intenționau să divorțeze. În camera de mici dimensiuni, având o masă mică și un singur pat, comunitatea sașilor le punea la dispoziție o singură farfurie, un singur tacâm și o singură cană pentru apă. Se spune că, în acele circumstanțe, doar o singură pereche a rămas neclintită în hotărârea inițială de a divorța, toate celelalte cupluri ieșind de acolo împăcate, fără a se mai apela la justiție. Turnul Închisorii a fost demolat în 1840 pentru a se construi o școală.”

Și, nu în ultimul rând:

“Lângă biserică se poate vedea un bolovan mare, pe care, duminica erau așezați cei care făceau rele în cursul săptămânii, spre a fi văzuți de întreaga comunitate. Era un mijloc eficient de a-i educa și integra în colectivitatea așezării.” (Wikipedia)

Biserica-din-Biertan

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu