Povestea Quartet Gala, la TVR

Amurgul zeilor sau povestea tinereții fără bătrânețe.

Fragmente memorabile din Quartet Gala și povestea din spatele spectacolului susținut de patru legende ale dansului contemporan, Mats Ek, Ana Laguna, Susanne Linke și Dominique Mercy în cadrul celei de-a 17-a ediții a Întâlnirilor JTI, sunt difuzate de TVR2 și TVR HD astazi, ora 15.00.

Cei patru artisti consacrați, selectați de coregraful Daniele Cipriani, au demonstrat încă o dată în octombrie 2016, pe scena Teatrului Național București că, în pofida trecerii anilor, dansatorii maturi sunt izvor nesecat de experiență, sentimente, profunzime.

Mats Ek (70 ani) a interpretat împreună cu Ana Laguna (61 ani), Cartoful și Amintirea, două tablouri coregrafice, prin care cuplul își dansează „autobiografia”, cu emoție și înțelepciune.
Dominique Mercy (65 ani), celebru interpret al Pinei Bausch, a dus publicul în atmosfera specifică Teatrului Bausch, interpretând solo-ul Acel băiat cu cu ziarele, în coregrafia lui Paschal Merighi. Momentul înfățișează viața artistică a lui Mercy ca pe o jonglerie între mișcare și nemișcare, între cuvinte spuse și nespuse.
Dansatoarea și coregrafa de origine germană recunoscută la nivel internațional, Susanne Linke (71 ani) a interpretat Un Solo pierdut…Cu salutări către Dore, realizată în 2014 și bazată pe versiunea explozivă a fascinantei creații Sărbătoarea Primăverii, de Igor Stravinsky.

“Anul acesta, Întâlnirile JTI ne-au făcut surpriza de a aduce un spectacol de dans ai cărui protagoniști au fost patru artiști aflați departe de ceea ce se înțelege prin tinerețe fizică. Ei bine, Quartet Gala – povestea a patru dansatori și a experienței lor de-a lungul a sute de spectacole – a fost o frumoasă reprezentație de dans, fiecare dintre cele patru momente având expresivitate, grație, emoție și mai ales…  tinerețe! Fie că vorbim de „Acel băiat cu ziarele”, de „Cartoful”, de „Un solo pierdut… cu salutări către Dore” sau de „Amintirea”. Am fost martorii unui mix de contraste și experiențe: un nordic, o spaniolă, o nemțoaică și un francez, într-un spectacol organizat de un italian, coregraful Daniele Cipriani.”, scrie România Liberă despre spectacolele prezentate pe scena Teatrului Național București, pe 7 și 8 octombrie 2016.

“Aflaţi în amurgul vieţii lor, balerinii Mats Ek, Ana Laguna, Susanne Linke şi Dominique Mercy au dat înainte de toate publicului bucureştean o lecţie despre cum se trăieşte frumos senectutea. (…) Pentru noi dansul e sinonim cu tinereţea dar, iată, că, de fapt, această artă este mult mai mult decât vârstă sau tehnică, dansul este în primul rând emoţie. Iar cei patru balerini septuagenari prezenţi la Bucureşti exact asta ne-au trasmis: o nesfârşită emoţie”. (blogul Adevărul)

“Emoţie, fior şi admiraţie, au fost sentimentele pe care le-au stârnit cele patru legende ale dansului contemporan, invitaţii celei de-a 17-a ediţii a Întâlnirilor JTI! Quartet Gala nu numai că a adus imposibilul la Bucureşti, şi anume să dăruiască publicului prilejul unic de a admira un cuplu celebru dansându-și „autobiografia” și rara șansă de a-l vedea pe coregraful Ek dansând în “Cartoful” şi “Amintirea”. Măiestria şi eleganţa, graţia şi elocvenţa mişcării acestui bărbat înalt, alături de doamna sa agilă şi ludică au fost la un loc epice și revelatoare”. (magnanews.ro)

“Timp de o oră, pentru cei prezenți pe 7 și 8 octombrie în sala mare a Naționalului bucureștean, povestea tinereții fără bătrânețe a prins viață. (…) uneori putem trăi sfârșitul și începutul în aceeași clipă, ca într-o capsulă a timpului, (…) iar ceea ce reținem din viață este de fapt o sumă a unor Întâlniri.” (webcultura.ro).

Inaugurate în anul 2000, de celebra companie de balet Bejart Ballet Lausanne, Întâlnirile JTI  au găzduit dansatori, coregrafi și trupe de balet celebre: Nacho Duato și Compania Nacional De Danza, Joaquin Cortes, Alvin Ailey American Dance Theater, Tango Pasion, Les Ballets de Monte-Carlo, Sylvie Guillem și Russell Maliphant, Gigi Căciuleanu și Baletul Național din Chile, Alonzo King Lines Ballet, Vortice Dance Company, Maria Pagés și Sidi Larbi Cherkaoui, Akram Khan Company, iar în 2016  Mats Ek, Ana Laguna, Susanne Linke și Dominique  Mercy.

Evenimentul a fost organizat și în 2016 de Fundația Art Production, beneficiind de consilierea artistică a Silviei Ghiață.

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu