Parintele fotojurnalismului

Aceasta este una dintre cele mai frumoase fotografii ale spiritului românesc.

A fost realizată de marele Henri Cartier-Bresson (22 august 1908 – 3 august 2004), părintele fotojurnalismului, in 1975, într-un tren din România. O fotografie despre care, din nefericire, se vorbește mult prea puțin. Bresson este artistul care la începutul secolului XX a spus răspicat că arta fotografică înseamnă mai mult decât imitarea picturii.

“În fotografie există un nou tip de plasticitate, un produs instantaneu al mişcărilor făcute de subiect. În interiorul acestei mișcări există un moment anume în care elementele sunt în echilibru. Fotografia trebuie să profite de acest moment şi să reflecte echilibrul conținut în el.”

Bresson a fost primul fotograf dintr-o țară capitalistă căruia i s-a permis să fotografieze în țările regimului comunist. Iată alte câteva fotografii realizate de Bresson în România, în anul 1975 (click pe imagini pentru mărire)

În 1952 a publicat un portofoliu de 126 fotografii din Est si din Vest, cu o copertă desenată de Henry Matisse. Lucrarea a fost tradusă în limba engleză sub titlul “The Decisive Moment“. Un moment decisiv al fotografiei reflectat și în acest scurt film.

(Sursa imaginilor: Magnum Photos)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Un comentariu

  1. Felicitari pt colectia de fotografii. faceti o treaba excelenta !

Adaugă comentariu