Owen & Mzee: povestea unei prietenii

O prietenie ceva mai neobișnuită: aceea dintre un pui de hipopotam și o broască țestoasă în vârstă de 130 de ani

Totul a început pe 26 decembrie 2004, în timpul tsunamiului ce a lovit coastele Keniei: valul uriaș a urcat pe râul Sabaki, măturând totul în calea sa.  Inclusiv o parte dintre animalele aflate în parcul natural Lafarge, în apropiere de Mombassa. Forța apei l-a smuls pur și simplu de pe mal pe Owen, un pui de hipopotam de doar câteva luni (și cu o greutate de doar 300 de kilograme), apoi, retrăgându-se, l-au purtat departe, până în Oceanul Indian. Printr-un miracol, valurile l-au readus la țărm, iar localnicii l-au putut salva. Mama lui Owen nu a avut însă același noroc.

Traumatizat după dispariția mamei, Owen a făcut ceea ce face orice pui (fie el de om sau de animal): a căutat pe cineva care să îi fie mamă. Și, spre norocul său, a găsit rapid pe cineva care să-l îndrăgească și să-l “înfieze”: Mzee, o broască țestoasă în vârstă de aproape 130 de ani. Faptul că Mzee era de fapt “tată adoptiv” și nu “mamă”, nu a contat, iar cei doi au devenit, spre surprinderea tuturor, prieteni nedespărțiți.

Owen o urmează pe Mzee exact așa cum orice pui de hipopotam își urmează mama. Iar când cineva se apropie de broasca țestoasă, devine agresiv, ca și când și-ar proteja mama naturală. Sunt de nedespărțit: înoată, mănâncă și dorm împreună., declara, uimită, Paula Kahumbu, una dintre oficialitățile parcului Lafarge.

Și, în cazul în care vă îndoiți că prietenia lor a durat: iată-i pe cei doi după un an. După cum se vede, Owen a mai crescut.

Dar continuă să urmeze pe Mzee.

Și să fie de nedespărțit.

Iar dacă vă interesează și mai mult povestea lor, puteți cumpăra o carte: Owen & Mzee: The True Story of a Remarkable Friendship. 🙂


(via)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu