Oamenii si senzatia fericirii

Tu poți spune ce te poate face cu adevărat fericit?

“Cele mai multe studii confirmă ceea ce fiecare dintre noi bănuia dintotdeauna. De pildă, oamenii  a căror relație sentimentală este bună sunt, în general, mai fericiţi decât aceia care nu au o astfel de relație. Oamenii sănătoşi sunt mai fericiţi decât oameni bolnavi. Oamenii care merg la bisercă sunt mai fericiți decât aceia care nu merg. Oamenii bogaţi sunt mai fericiţi decât oameni săraci. Şi aşa mai departe.

Acestea fiind spuse, au existat însă și unele surprize. De exemplu, în timp ce toate aceste lucruri îi fac pe oameni mai fericiţi, este uimitor cât de puţin contează fiecare dintre ele. Da, o casă nouă sau un partener nou de viață te va face mai fericit, dar nu prea mult şi nu pentru mult timp. După câte se pare, oamenii nu sunt prea buni la a prezice ce îi va face fericiți şi cât de mult timp va dura această fericire. Ei se aşteaptă ca evenimentele pozitive să îi facă mult mai fericiţi decât acestea pot să îi facă în realitate și ca evenimentele negative să îi facă mult mai nefericiți decât acestea îi fac cu adevărat.” (Daniel Gilbert, profesor de psihologie la Harvard)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Un comentariu

  1. Eugen

    Daca acest profesor de la harvard nu a auzit de Epicur si ataraxia, de Mises si praxeologie, poate sa demisioneze din functie, in orice caz, daca este cineva intersat de aceste lucruri si ar vrea cu adevarat sa devina documentat, nu ar cauta ce a zis un “profesor la harvard” care face niste “te miri ce” de cercetari.

Adaugă comentariu