O echipă de studenți își propune să schimbe fața Bucureștiului

Adaptăm o casă solară eficientă energetic în inima orașului, făcând un pas sustenabil către natură.

Vrem să schimbăm mentalități în mediul academic românesc: să demonstrăm că educația trebuie sa fie susținuta de practică, să arătăm importanta lucrului în echipe multidisciplinare și, nu în ultimul rând, să arătam că sustenabilitatea nu trebuie să fie un subiect tabu în România.

Suntem EFdeN, echipa care reprezintă România în finala Solar Decathlon Europe 2014 (SDE), cel mai mare concurs de arhitectură şi tehnologii integrate la nivel mondial. O echipa multidisciplinara formata din studenți de la facultățile de arhitectură, construcții, instalații, urbanism, horticultura, comunicare și grafică.

EFdeN este o prezenţă atipică în mediul academic românesc. Este una dintre puţinele iniţiative educaţionale care presupune o echipă multidisciplinară formată din arhitecţi, ingineri, designeri, graficieni şi comunicatori, şi care oferă posibilitatea ca un proiect studenţesc să se transforme într-o schimbare reală la nivelul societăţii.

Provocarea lansată de SDE se rezumă la proiectarea şi construirea unei case solare independente energetic. EFdeN aduce acest deziderat în mediul urban românesc şi îşi propune să schimbe faţa Bucureştiului. Cum? Printr-o casă modulară, eficientă energetic, adaptabilă la situri dificile şi restrictive specifice inelului central al Capitalei.

O construcţie cu un design flexibil, cu o compartimentare maleabilă la nevoile utilizatorului şi cu posibilităţi de dezvoltare atât pe verticală, cât şi pe orizontală. O locuinţă cu un spaţiu verde integrat care va modela stiluri de viaţă prin apropierea utilizatorului de natură – relaxarea şi liniştea, atât de greu de obţinut în agitaţia oraşului, vor face parte dintr-o plăcută rutină zilnică.

Conceptul este în curs de dezvoltare, proiectul este încă în lucru, dar în câteva luni se va începe construcţia casei, iar aceasta va putea fi vizitată la finalizarea lucrărilor. La începutul verii lui 2014 îşi va urma drumul spre Versailles, unde va fi montată în satul solar SDE, locul competiţiei. Între timp, dezvoltarea acestui proiect de talie internaţională poate fi urmărit pe www.efden.org.

Un articol de Ioana Prodan și Alexandra Fulga

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu