De ce astăzi se citește mai puțin decât ieri

O posibilă explicație.

Arta este creată de către toți aceia care cred despre ei că au eșuat în orice alt domeniu care nu este artă. Și, desigur, este iubită – în semn de consolare sau în semn de “chemare la arme” – de către toți aceia care simt la fel.

Unul dintre motivele pentru care se pare că astăzi sunt mai puțini cititori de literatură decât în trecut este faptul că a fost declarat ilegal conceptul de eșec: dacă suntem cu toții frumoși, cu toții inteligenți, cu toții fericiți și cu toții oameni de succes în alegerile noastre, ce altceva ne-am putea aștepta să se întâmple cu gândurile celor lipsiți de toate aceste lucruri?

Dar, chiar dacă este așa, însăși natura eșecului ne asigură că scriitorii vor continua să scrie indiferent de câți cititori au. Și vor trebui să subjuge penibilitatea și ticăloșiile vieții.”

O posibilă explicație oferită de scriitorul și jurnalistul Howard Jacobson, prin intermediul căreia putem încerca să înțelegem și de ce în România cele mai cumpărate cărți sunt cărțile de colorat.

(via Explore)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu