“De fapt, oamenii se caută pe ei înşişi”

De la suflet la suflet.

Amza-PelleaDacă am avea posibilitatea să comunicăm direct, prin sensibilitate, de la suflet la suflet, poate am fi mai senini. Avem atâta nevoie de comunicare… Poate aşa se explică faptul că, în epoca noastră violentă e la modă “pumnul şi pistolul”, iar apariţia unei licăriri de umanitate, de sensibilitate e sesizată imediat şi apreciată.

Sufletul artistului trebuie să fie o rană permanent deschisă, pentru că numai aşa va putea el să deştepte sensibilitatea spectatorului. Altfel, se aşază o rugină, o cocleală în tine şi ajungi la un moment dat să te întrebi: “cum dracu’ se face?”.

Oamenii se nasc, trăiesc şi mor copii. Au nevoie de exemple, de modele şi ei caută – de fapt se caută pe ei înşişi, aşa cum s-ar dori, buni şi frumoşi, într-o imagine ideală – pe scenă. De aici cred că vine şi fascinaţia pentru spectacol. Pentru că, altfel, se întâmplă lucruri senzaţionale pe stradă, dar oamenii nu se caută în ele, ci vin la teatru. Sau la film.

Amza Pellea
(7 aprilie 1931 – 12 decembrie 1983)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

2 comentarii

  1. Anca Minodora

    Comunicare “de la suflet la suflet”, ce frumoase gânduri! Am remarcat că în acele vremuri “apariţia unei licăriri de umanitate, de sensibilitate e sesizată imediat şi apreciată”, în timp ce acum nu mai este decât o slăbiciune, un handicap de care mulţi “binevoitori” vor dori să profite, hrănindu-şi vanitatea…..

  2. MARIANA TASNEI

    MULTUMESC FRUMOS!

Adaugă comentariu