Cele mai “citite” carti din Romania: cartile de colorat

Românii cumpără cel mai mult carte în noiembrie şi, mai ales, în decembrie. Pentru cadouri.

“Piaţa românească de carte a scăzut cu aproape 40% faţă de anul 2007, iar singurele segmente care s-au menţinut constante în vânzări au fost cărţile pentru copii, în special cele de colorat, şi literatura romantică pentru femei.” Declarația aparține lui Dan Vidraşcu, directorul editurii Litera Internaţional, cea mai mare editură din România după cifra de afaceri.

“Ungaria are o piaţă de cel puţin trei ori mai mare, la o populaţie de aproape trei ori mai mică. Piaţa italiană se ridică la aproximativ un miliard de euro, cea spaniolă este de trei ori mai mare, iar vânzările de carte din Germania ajung la şapte miliarde de euro. Piaţa nu poate creşte foarte mult pentru că nu există locuri în care să poată fi vândută o carte. Vor fi şanse de creştere dacă vor intra în România nişte retaileri mai mari. În momentul de faţă, hipermarketurile sunt de fapt cele care vând majoritatea cărţilor în România, cum nu se întâmplă în celelalte ţări din Europa, unde lanţurile de librării sunt motoarele şi locomotivele de vânzare a cărţilor”, a mai declarat acesta.

“Vânzările de cresc dacă autorul moare”

Potrivit lui Dan Vidraşcu, tirajele au scăzut în ultimii ani cu o treime, în special pentru beletristică, ajungând la circa 2.000 de exemplare. “La un moment dat s-a oprit scăderea, pentru că nu mai merită să scoţi o carte, dacă nu are tiraj de minim 2.000 de exemplare.”

Cărţile premiate se vând până la de două ori mai bine, însă doar dacă premiile sunt scoase în evidenţă și anunțate insistent printr-o campanie de marketing: “Dacă doar scrie Pulitzer pe ea, nu se întâmplă absolut nimic, trebuie să trâmbiţezi că este premiată şi doar după aceea simţi în vânzări ceva”.

“Vânzările de carte cresc şi atunci când autorul moare. Dar durează foarte puţin. Dar tebuie să fii foarte foarte prompt şi dacă ai un canal de distribuţie diferit decât cel clasic, librăriile, care e foarte greoi, ci unul mai degrabă rapid, cum ar fi chioşcul de presă. Acolo mai ales simţi impactul, pentru că trebuie să ieşi pe piaţă la câteva zile şi efectul durează nu mai mult de o săptămână”.

Lunile în care se cumpără cel mai mult carte sunt noiembrie şi, mai ales, decembrie, principalul motiv fiind cadourile. Cea mai proastă perioadă pentru editori este vara, chiar dacă atunci sunt vacanţele în care şi copiii şi părinţii ar avea, teoretic, mai mult timp pentru citit.

Și, în cazul în care vă interesează: iată și topul celor vândute în cărți în România anului 2011

(Sursa: Mediafax)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Un comentariu

  1. sper sa dea faliment toate mizeriile astea de edituri. vad ca de pret nu pomeneste nimic stimatul domn. cum [editat] sa dau 100 lei pe-o carte? nu va e rusine [editat]?

Adaugă comentariu