Nesfarsita poveste de dragoste dintre moda si arta

“Fashion and art have always been in love!”

Si cum s-ar putea dovedi acest lucru mai bine decât printr-o rochie-operă de artă? Aceasta este una dintre cele mai cunoscute rochii create vreodată: rochia Mondrian a lui Yves Saint- Laurent. O rochie inspirată din lucrările pictorului olandez “Piet” Mondrian.

Piet Mondrian (1877 – 1944) a fost puternic influenţat în creaţiile sale de culoare, prin George Seurat şi fauvism . Descoperind cubismul, Piet Mondrian a dezvoltat un nou stil denumit neo- plasticism (“De Stijl”, în olandeză).

Rochia Mondrian a fost creată de Yves Saint- Laurent în 1965 (Colecţia Toamnă- Iarnă), introducând astfel curentul Pop Art în moda pariziană. Pentru tânărul creator de modă (Yves Saint- Laurent avea 29 de ani atunci), rochia Mondrian a fost o adevărată declaraţie de sensibilitate artistică şi avangardism. Ea a fost inspirată de Compoziţie cu roşu, galben şi albastru (1921) a lui Piet Mondrian.

Faimoasa rochie a fost expusă în cadrul Metropolitan Museum of Art’s Costume Institute din New York, iar un exemplar scos la licitaţie de Casa Christie s-a vândut cu 35 000 euro.

De la apariţia sa, rochia a inspirat numeroşi creatori de modă mai mult sau mai puţin cunoscuţi, acest model insinuându-se în viaţa noastră.

Unele dintre noi probabil că avem o astfel de rochie în dulap, dar oare ştiam că purtăm o operă de artă?

Rodica Balan

Rodica Balan LinkedIn | Twitter | Facebook | De același autor

Public Relations and Marketing Manager at ROCAVI Consulting SRL

Recomandări

Adaugă comentariu