Mircea Cărtărescu – premiului de stat al Austriei pentru literatură europeană

Mircea Cărtărescu, câştigătorul premiului de stat al Austriei pentru literatură europeană pe 2015.

Mircea-CartarescuMircea Cărtărescu a fost desemnat câştigătorul premiului de stat al Austriei pentru literatură europeană pe 2015 (Österreichischer Staatspreis für Europäische Literatur) – în valoare de 25.000 de euro – pentru întreaga sa operă literară, care se bucură de recunoaştere internaţională.

Dupa Eugène Ionesco (câștigător în anul 1970), Mircea Cărtarescu este cel de ak doilea român distins cu acest premiu literar. Decernat din 1965, premiul a avut printre laureaţi scriitori ca W. H. Auden, Harold Pinter, Vaclav Havel, Italo Calvino, Doris Lessing, Milan Kundera, Salman Rushdie, Umberto Eco, Patrick Modiano, Javier Marias, John Banville.

Ceremonia de decernare a premiului va avea loc pe 27 iulie, la Salzburg, în deschiderea Festivalului Mozart.

Mircea Cărtărescu a fost decorat, în 2010, cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler, o prestigioasă distincţie acordată de statul francez în domeniul culturii. În 2006, scriitorul a fost decorat de preşedintele României cu Ordinul “Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Un comentariu

  1. Ionescu

    Inca un roman care trebuie respectat cu sfintenie ! Sa-i dea Dumnezeu SANATATE SI MULTI ANI DE CREATIE !

Adaugă comentariu